«Μαύρο χρήμα» που φέρεται να διακινήθηκε για την προμήθεια ενός ακόμα εξοπλιστικού προγράμματος εντόπισε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος άσκησε ποινικές διώξεις κατά του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ήδη προφυλακισμένου Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου στην Ελλάδα της βραζιλιάνικης εταιρείας EMBRAER.

Η νέα δικογραφία αφορά τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η σουηδική εταιρεία ERICSSON και ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145.

Επισημαίνεται ότι από τη βραζιλιάνικη εταιρεία έχει γίνε και η προμήθεια του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη συγκεκριμένη μίζα είχε δώσει απολογούμενος ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι τον είχε πλησιάσει απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας που εκπροσωπούσε την EMBRAER και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα «δεν θα με ξεχάσει».

Στη συνέχεια ο Κάντας είπε ότι πήρε 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Γενεύη και άλλες 100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή της εταιρείας ERICSSON προκάλεσε την παρέμβαση των σουηδών εισαγγελέων οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία.

Μάλιστα αναμένεται να υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου η φερόμενη δωροδοκία να ερευνηθεί και από τις Αρχές της Σουηδίας. Την ανάκριση ανέλαβε η νέα ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.

Σε σειρά ερωτήσεων της εισαγγελίας της Βρέμης κλήθηκε να απαντήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αντιπρόσωπος της εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου, τον οποίο ενέπλεξε στην υπόθεση με τις μίζες ο Αντώνης Κάντας με την αποκαλυπτική απολογία του.