Ανάσα 2 δισ. ευρώ δίνει στις τράπεζες η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της τρόικας και της Τραπέζης της Ελλάδος για τον προσδιορισμό του ελάχιστου απαιτούμενου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (Core Tier 1) στο 8%, από 9% σήμερα. Στο τελευταίο Eurogroup, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δύο φορές κατέστησε σαφές ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για θέματα κεφαλαιακής επάρκειας έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο υπολογισμός μάλιστα των πρόσθετων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% δείχνει πως ο κ. Ντράγκι «εισακούσθηκε» και πως η ζυγαριά της διαπραγμάτευσης φαίνεται να γέρνει προς τις ελληνικές θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα περάσουν όλο το τριήμερο στην Τράπεζα της Ελλάδος διευθετώντας λεπτομέρειες και έπειτα από νέα συνάντηση του Γ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων είναι της τάξεως των 6-6,2 δισ. ευρώ.
Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν  πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν θα σχολιάσουν τα μεγέθη που θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα. Πάντως, χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις όταν ρωτήθηκε τόσο για τη συμφωνία για τον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών όσο και για το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που έφερε το ΔΝΤ να προσδιορίζει στα 20 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, τόνισε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα και αρκέστηκε να δηλώσει πως τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν στην Αθήνα όλα τα σχετικά ζητήματα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από