Οσο για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι εκπτώσεις είναι χαμηλότερες. Για παράδειγμα, κτίριο γραφείων στο Κέντρο της Αθήνας με κατανάλωση 15.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως που πληρώνει 11.500 ευρώ, μετά τη συμφωνία εκτιμάται ότι θα μειώσει τον λογαριασμό κατά περίπου 700 ευρώ (6,1%). Διαμέρισμα 100 τ.μ. σε πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων με κεντρική θέρμανση και κατανάλωση 850 κυβικών μέτρων ετησίως με δαπάνη κοντά στα 685 ευρώ εκτιμάται ότι θα έχει μείωση ελαφρώς κατά 40-50 ευρώ (6% ώς 7%).

Στις παραπάνω μειώσεις –και μόνο για φέτος –θα προστεθεί η έξτρα έκπτωση που θα προέλθει από την αναδρομικότητα της συμφωνίας με τους Ρώσους από τον Ιούλιο του 2013.

Η ΤΡΟΪΚΑ. Εφόσον η τρόικα δώσει το ΟΚ στο μέτρο της μείωσης των περιθωρίων κέρδους της ΔΕΠΑ –ένα από τα πέντε συνολικά του πακέτου μείωσης ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ -, θα υπάρξουν περατέρω εκπτώσεις. Ωστόσο το πακέτο δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση των δανειστών.

Προ ημερών η ελληνική πλευρά απέστειλε στην τρόικα αναλυτική τεκμηρίωση για καθένα από τα πέντε μέτρα (συμβάσεις διακοψιμότητας στο ρεύμα, πρόγραμμα αντιστάθμισης του κόστους ρύπων, μείωση περιθωρίων κέρδους ΔΕΠΑ κ.ά.) με στοιχεία για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που ισχύουν σε γειτονικές χώρες, νομικά επιχειρήματα ως προς τη συμβατότητα των μέτρων προς το κοινοτικό δίκαιο και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα, χωρίς ακόμη να έχει πάρει απάντηση.