Τις 16.000 είχαν φτάσει μέχρι την Πέμπτη οι αιτήσεις των δανειοληπτών που θέλουν να κάνουν χρήση της διάταξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό.

Οσοι δανειολήπτες έχουν στα χέρια τους κατασχετήρια μπορούν να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει δίμηνη προθεσμία από την στιγμή που θα παραλάβουν στα χέρια τους εντολή εκτέλεσης.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης «ο αριθμός των αιτήσεων δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα είδαν ότι ο νόμος τους επιτρέπει να επανασυνδεθούν με τις τράπεζες και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό». Σημείωσε μάλιστα ότι πλέον οι σχέσεις καταναλωτών – τραπεζών αναβιώνουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς ο νόμος για πλειστηριασμούς δουλεύει, και όπως προβλέπει ο νόμος μπορούν να προσέλθουν οι δανειολήπτες και 2 μήνες μετά την έκδοση διαταγής πληρωμής που θα στείλουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότ περίπου 30.000 δανειολήπτες έχουν πάρει στα χέρια τους διαταγή πληρωμής.

Στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείο Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των τραπεζών συζητήθηκε επίσης το θέμα της ρευστότητας στην αγορά.

Αναφορικά με τις εγκρίσεις δανείων, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τον Ιανουαρίου συνεχίσθηκε η χρηματοδότηση μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 8% με το ποσό των εγκεκριμένων δάνεια να αγγίζουν πλέον τα 1,260 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να σημειώσει ότι όλες οι τράπεζες δεν κινούνται με τον ίδιο ρυθμό για τον λόγο αυτό ζήτησε «από τις τράπεζες που έχουν μείνει πίσω να τρέξουν γρηγορότερα». Σημείωσε παράλληλα ότι το γενικότερο περιβάλλον δεν είναι ακόμη το καλύτερο και υπάρχουν πιεστικές ανάγκες για ρευστότητα.

Τέλος, τη συνάντηση απασχόλησε και η ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων στο νέο ΕΣΠΑ τα οποία να είναι προσαρμοσμένα στη σημερινή πραγματικότητας της ελληνικής αγοράς, δεδομένης της κρίσης.

Προκειμένου να δημιουργηθούν τα ανάλογα εργαλεία για την Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και τον ΙΟΒΕ πρόκειται να ετοιμάσουν μέσα στο επόμενο διάστημα μελέτη την οποία θα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ολοκλήρωση της μελέτης, και η κατάθεσή της στις Βρυξέλλες εκτιμάτε ότι θα γίνει εντος του επόμενου δίμηνου.

Στην εκπόνηση της μελέτης αυτής θα ληφθουν υπόψιν και οι προτάσεις που έχει κάνει η Task Force.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από