Πολλαπλά μηνύματα προς την κεντρική πολιτική σκηνή εκπέμπουν τους τελευταίους μήνες σωματεία, σύλλογοι και φορείς, που με επιτυχία –όπως έδειξαν οι κάλπες σε συνδικαλιστικό επίπεδο –κατάφεραν γύρω από ένα πρόσωπο να συσπειρώσουν δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Τα αποτελέσματα μάλιστα, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αλλά και λίγους μήνες νωρίτερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των επαγγελματιών, καταδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μία σταθερά συνισταμένη στις επιλογές τους.

«Το πείραμα πέτυχε», όπως παρατηρεί ένας παλαιός συνδικαλιστής από τον νομικό κόσμο, επισημαίνοντας ότι «όσα συμβαίνουν μέσα στις μικρές ή σε μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομάδες δεν μπορεί παρά να έχουν αντανάκλαση και σε ευρύτερους πολιτικούς χώρους».

Η υποψηφιότητα του Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και πέρασε με μεγάλο ποσοστό στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με αντίπαλό του τον σημερινό πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, όπως έχει και ο ίδιος ομολογήσει, δεν ήταν μία προσωπική του πρωτοβουλία.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ. Επειτα από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας ανταποκρίθηκε στην πρόταση συναδέλφων του, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις και χώρους. Και αυτό έγινε αντιληπτό από την ημέρα της ανακήρυξης της υποψηφιότητάς του από τις υπογραφές των συναδέλφων του, οι οποίοι από το ξεκίνημα της διαδρομής του βρέθηκαν δίπλα του.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη την πορεία μέχρι τις κάλπες ο Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος δεν είχε δικό του ψηφοδέλτιο, στηρίχθηκε από άλλους συνδυασμούς, οι οποίοι μάλιστα είχαν διαφορετική πολιτική αφετηρία. Ετσι, στη δική του υποψηφιότητα συστρατεύθηκαν πρόσωπα τόσο από τον χώρο του ΠαΣοΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν κατέβει στις δικηγορικές εκλογές με ψηφοδέλτια από τον χώρο της ΝΔ.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ. Το σκηνικό που διαδραματίστηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δεν είναι το μοναδικό. Και αυτό γιατί υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές του χρίσματος σε δικηγορικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν να προτάξουν τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, αποφεύγοντας να σφραγίσουν την υποψηφιότητά τους με κομματικό χρώμα και να ζητήσουν την ψήφο των συναδέλφων τους με διαβατήριο

την κομματική τους ταυτότητα.

Το πείραμα με το κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο, πάντως, είχε δοκιμαστεί και στις πρόσφατες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η πρωτιά που εξασφάλισε στις εκλογές η Ανανέωση Πρωτοπορία, η οποία πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, δεν προδικάζει, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά συσχετισμούς, πρόσωπα και πράγματα του ΤΕΕ και την εκλογή του επικεφαλής της παράταξης Γιώργου Στασινού.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΕΕ, το προβάδισμα της ΝΔ δεν είναι παρά μία μόνο από τις παραμέτρους που θα συνεκτιμηθούν στις ζυμώσεις μεταξύ των παρατάξεων. Η δοκιμή μάλιστα της συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων φαίνεται πως πέτυχε, όπως αποτιμούν οι ίδιες πηγές. Και αυτό γιατί η Δημοκρατική Παράταξη των Μηχανικών, με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπρίτζη, κατάφερε να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, παρά τη γενικότερη πτώση που παρουσίαζε το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΠΑΣΚ.

ΖΥΜΩΣΕΙΣ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία μέχρι και τώρα οι ζυμώσεις αυτές καλά κρατούν για την ανάδειξη του προεδρείου. Και όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου ή περί τα μέσα Απριλίου 2014.

Τα πρόσωπα αυτά προτάσσουν λύσεις και επιχειρηματολογία για τα προβλήματα που αφορούν τον κάθε κλάδο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την κομματική ταυτότητα. Από την πορεία τους σε επιμέρους επαγγελματικούς χώρους, αλλά και από τους αριθμούς, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της κάλπης, διαπιστώνει κανείς ότι το πείραμα είναι επιτυχές. Το ζητούμενο είναι, όπως λένε, αν αυτό το παράδειγμα μπορεί να φτάσει μέχρι την κεντρική πολιτική σκηνή και να μη μείνει μόνο σε μικρά ή μεγαλύτερα συνδικαλιστικά ή επιστημονικά σωματεία.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Ανάλογα μηνύματα με κεντροαριστερό περιεχόμενο έστειλαν μέσω εκλογικών διαδικασιών και άλλα συνδικαλιστικά σωματεία. Το στοίχημα βέβαια, όπως λέγεται, είναι με ποιον τρόπο όλα αυτά τα μηνύματα θα περάσουν από τα σωματεία, τους φορείς και τους επιστημονικούς συλλόγους στα πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στη κεντρική πολιτική σκηνή.

Εξάλλου, κανένας από τους υποψηφίους των σωματείων που διεκδίκησαν την ψήφο των συναδέλφων τους δεν απαξίωσε τη θεσμική λειτουργία των κομμάτων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ωστόσο, όπως τόνισε στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής, «το διακύβευμα εδώ δεν είναι κομματικό».

Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Βασίλη Αλεξανδρή

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή έδωσε με χθεσινή δήλωσή του ο επί χρόνια συνδικαλιστής και διεκδικητής του χρίσματος Παναγιώτης Γαλετσέλλης.

«Τολμώ να στείλω ένα μήνυμα ενότητας για να αναδείξουμε στον ΔΣΑ πρόεδρο ικανό για πολιτική τομών, ανατροπών και διεκδικήσεων γιατί τα προβλήματα των δικηγόρων διογκώνονται καθημερινά. Ο Βασίλης Αλεξανδρής δεσμεύτηκε για διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο στα οικονομικά του ΔΣΑ, για λογοδοσία στη Γενική Συνέλευση, για προάσπιση της δημοκρατίας και της διαφάνειας και κυρίως για διοίκηση του ΔΣΑ, χωρίς κομματικές επιδιώξεις, στηρίξεις και εξαρτήσεις που αποδυναμώνουν τον πρόεδρο» επισημαίνει σε γραπτή δήλωσή του ο Παναγιώτης Γαλετσέλλης, σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές συμπίπτουν με τις θέσεις και τα αιτήματα του συνδυασμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δικηγόρων, που ο ίδιος ήταν επικεφαλής στις πρόσφατες λαμβάνοντας ποσοστό 10,97%.