Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος έως τον Απρίλιο του 2015 φέρεται να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και τρόικας, λόγω και των έντονων πιέσεων που ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να εξακολουθήσει να καταβάλλει τις δόσεις του προγράμματος. Κλειδί για την κάλυψή του είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η μεταχείριση των λεγόμενων «ομολόγων Αλογοσκούφη», ύψους 4,4 δισ. ευρώ, που λήγουν σταδιακά από τον Μάιο έως και τα μέσα του καλοκαιριού.

Η ΛΥΣΗ. Η μετακύλιση των λήξεών τους στα επόμενα χρόνια φαίνεται να αποτελεί τη λύση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για την οποία θα κληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να λάβει αποφάσεις το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Αν και το ΔΝΤ επικαλείται στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση την έλλειψη πολιτικής βούλησης για σύγκρουση με περιχαρακωμένα κατεστημένα συμφέροντα, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι οι συζητήσεις προχωρούν γρήγορα και ότι είναι αρκετά πιθανόν ακόμη και στα τέλη της επόμενης εβδομάδας να υπάρχει μια πρώτη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις μιλώντας χθες στην Ουάσιγκτον εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

Το ΔΝΤ, μέσω των στελεχών του, υποστηρίζει ότι ανησυχεί για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και αναφέρει ότι παρά την πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο και το πρωτογενές πλεόνασμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να καταγράφουν καθυστέρηση. Σχετικές αναφορές άλλωστε έκανε χθες και ο Ράις, λέγοντας ότι υπάρχει ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. «Πρόκειται για προσχηματικές συμπεριφορές», αναφέρει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ξεκαθαρίζει ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή θα επιτρέψει η Ελλάδα να «βαθμολογηθεί» επαρκώς στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών.

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Το ΔΝΤ - το οποίο δηλώνει λιγότερο διατεθειμένο να ερμηνεύσει τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών ως «περιστασιακό φαινόμενο» ενόψει των ευρωεκλογών και ζητεί πολιτική βούληση για σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα - εφόσον ικανοποιηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θα εξετάσει στα τέλη Απριλίου την εκταμίευση δόσεων ύψους 5,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (δ' τριμήνου 2013 - α' τριμήνου 2014) υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει ενδιάμεσα από την ευρωζώνη ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο έως τον Απρίλιο 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το θέμα αυτό θα εξεταστεί στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου, οπότε θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ οι αποφάσεις για τα λεγόμενα «ομόλογα Αλογοσκούφη», τα οποία είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των τραπεζών. Εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτά τα χρεόγραφα αντί να εξοφληθούν αντικατασταθούν, τότε καλύπτεται το κενό για το επόμενο έτος.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείς χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το εάν το Ταμείο θα έβλεπε θετικά ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα που θα εκτεινόταν έως το 2016 τόνισε ότι αυτό είναι ζήτημα της Ευρώπης. Σημείωσε πάντως ότι η ευρωζώνη έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι θα καλύψει πιθανές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας για όσο διάστημα το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από