Ερευνα εις βάρος του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά διέταξε χθες ο αρχιεισαγγελέας της Αγκυρας έπειτα από την ηχογραφημένη συνομιλία που δημοσιοποιήθηκε, στην οποία ο τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να συνομιλεί με τον γιο του και να κανονίζουν να ξεφορτωθούν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετρητά που έκρυβαν σε διάφορα σπίτια. Η συνομιλία θεωρείται ότι καταγράφηκε στις 17 Δεκεμβρίου, όταν η αστυνομία είχε προχωρήσει στις συλλήψεις τριών γιων υπουργών και πολλών ατόμων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, και ο Ερντογάν φέρεται να φοβάται να μη βρεθούν τα μετρητά στη διάρκεια των ερευνών που έκανε η αστυνομία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί, αλλά ο Ερντογάν έκανε λόγο για «προϊόν μοντάζ». Σε ανακοίνωση του γραφείου του, οι φωνητικές εγγραφές που έχουν αναρτηθεί στο YouTube και τις έχουν ήδη ακούσει εκατομμύρια Τούρκοι χαρακτηρίζονται «ψεύτικες και απολύτως αναληθείς».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έπαιξε τις συνομιλίες στη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας χαρακτηρίζοντάς τες «αληθινές όσο και το όρος Αραράτ», αφού, όπως είπε, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά τους μέσω «τριών ή τεσσάρων καναλιών». Αποκάλεσε τον Ερντογάν «αρχιψεύτη και αρχικλέφτη» και τον κάλεσε «να παραιτηθεί ή να πάρει ένα ελικόπτερο να φύγει» καθώς, όπως ανέφερε, «τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις». H κρατική τηλεόραση σταμάτησε τη ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης όταν άρχισαν να παίζουν τα ηχητικά αποσπάσματα και την επανέλαβε αργότερα, όταν μίλησε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, που συναντήθηκε χθες εκτάκτως με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, επανέλαβε μιλώντας σε μια έντονη συνεδρίαση της Βουλής τις θεωρίες του για σαμποτάζ που γίνεται εις βάρος του από εχθρούς του μέσα και έξω από τη χώρα, σκιαγραφώντας για άλλη μια φορά τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μετριοπαθή ιμάμη που ζει στις ΗΠΑ, με τον οποίο παλαιότερα ήταν σύμμαχοι αλλά τώρα δείχνουν ότι έχουν εμπλακεί σε μια βεντέτα μέχρι τελικής πτώσεως. «Πρόκειται για μια προδοτική κίνηση απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας» είπε αναφερόμενος στο 11λεπτο ηχητικό απόσπασμα. «Αυτοί κατόρθωσαν να εισχωρήσουν ακόμα και στις κρυπτογραφημένες κρατικές συνομιλίες. Τόσο χαμερπείς είναι» πρόσθεσε. Το «αυτοί» του Ερντογάν αναφερόταν στους οπαδούς του Γκιουλέν, τους οποίους έχει κατηγορήσει πως έχουν φτιάξει ένα «παράλληλο κράτος» χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία. «Θα αποκαλύψουμε μία μία τις ατιμίες αυτής της παράλληλης οργάνωσης και θα κάνουμε όσους πορεύονται μαζί τους να ντραπούν τόσο, ώστε να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο» τόνισε. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πάντως, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο τούρκος πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε πως οι φωνές που ακούγονται είναι η δικιά του και του γιου του, αλλά έκανε λόγο μόνο για «μοντάζ».

Στην αρχή των πέντε συνομιλιών, ο Ερντογάν ενημερώνει τον γιο του Μπιλάλ για την έφοδο της αστυνομίας σε σπίτια συνεργατών τους και τις συλλήψεις και του ζητεί να «μηδενίσει» τα τεράστια χρηματικά που βρίσκονταν κρυμμένα σε διάφορα σπίτια. Στις επόμενες συζητούν για το μοίρασμα των χρημάτων σε διάφορους επιχειρηματίες –ακόμα και την αγορά διαμερίσματος για μια συγγενή τους, προκειμένου να εξαφανισθούν πλήρως τα λεφτά. Ο Ερντογάν δίνει το πράσινο φως και εμφανίζεται να φοβάται ότι οι κινήσεις του παρακολουθούνται.

Σε ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση γνώριζε πως θα δημοσιοποιηθούν κάποιες συνομιλίες, ακριβώς την προηγούμενη ημέρα κυβερνητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι οι δικαστές (υπονοώντας δικαστές που ανήκουν στο δίκτυο Χιζμέτ του Γκιουλέν) είχαν διατάξει εδώ και ενάμιση χρόνο την παρακολούθηση των τηλεφώνων εκατοντάδων πολιτών και στελεχών της κυβέρνησης. «Παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της κατασκοπείας, υπουργούς και πολλούς άλλους. Και έπειτα από 18 μήνες παρακολουθήσεων απομόνωσαν μερικές φράσεις» είπε ο ίδιος αξιωματούχος χθες.

Παρότι το σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση ταλανίζει την πολιτική ζωή της Τουρκίας εδώ και δύο μήνες, οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα δεν δείχνουν την δημοτικότητα του Ερντογάν να έχει δεχθεί πλήγμα. Τα ηχητικά αποσπάσματα ανέβηκαν στο YouTube μόλις δύο ημέρες αφότου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία για τις σημαντικές τοπικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο. Το αποτέλεσμά τους θα είναι κρίσιμο για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις αρχές καλοκαιριού, όπου ο Ερντογάν θεωρείται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία.

Θέλει να φιμώσει και το YouTube

Ο Ταγίπ Ερντογάν, που προωθεί έναν δρακόντειο νόμο για το Ιντερνετ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομικά μέτρα ως αντίδραση στη δημοσιοποίηση των ηχογραφημένων συνομιλιών στο YouTube

Διαδηλώσεις σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησε η τουρκική αστυνομία να διαλύσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, το πρωί στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας και το βράδυ στη συνοικία Καντίκιοϊ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.Οι χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση παραιτήσου» και «Ταγίπ Ερντογάν, κλέφτη!». Στην πρώτη περίπτωση οι διαμαρτυρόμενοι ήτανφοιτητές ενώ στη δεύτερηένα μεγάλο πλήθος όλωντων ηλικιών.

Μπιλάλ Ερντογάν, ο γιος του «σουλτάνου» Ταγίπ

Το όνομα του Μπιλάλ Ερντογάν, του 33χρονου γιου του τούρκου πρωθυπουργού, αναμείχθηκε από την πρώτη στιγμή στο σκάνδαλο διαφθοράς. Στις 5 Φεβρουαρίου ο Μπιλάλ είχε καταθέσει ενώπιον των ανακριτών αρνούμενος όλες τις κατηγορίες. Η πρώτη ερώτηση που του έγινε αφορούσε την απόκτηση γης ως μίζα από τον μεγιστάνα των κατασκευών Αλί Αγκάογλου.