Η δημοσίευση στο YouTube των τηλεφωνικών συνομιλιών στις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δίνει οδηγίες στον γιο του να ξεφορτωθεί μαύρα λεφτά ύψους 1 δισ. δολαρίων, ενδέχεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ραγδαίες πολιτικές ανατροπές στην Τουρκία, σύμφωνα με τους τούρκους πολιτικούς αναλυτές.

Ασχέτως εάν οι συνομιλίες είναι πραγματικές ή προϊόν επεξεργασίας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός, οι καταγγελίες τοποθετούν τον Ερντογάν και την οικογένειά του στο κέντρο του σκανδάλου διαφθοράς. Δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας σχολιάζουν ότι η έκπληξη που έδειξε η κυβέρνηση όταν πληροφορήθηκε εκ των υστέρων για την επιχείρηση κατά της διαφθοράς, αλλά και το ξήλωμα 8.000 αστυνομικών και εισαγγελέων που ακολούθησε, ήταν ενδεικτική της απώλειας ελέγχου στον κρατικό μηχανισμό, όπως και μιας υπεροψίας που καταλήγει σε αυταρχισμό.

Στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον χαμένο έλεγχο, η κυβέρνηση επιστράτευσε τρεις αντιδημοκρατικούς νόμους, για το Ιντερνετ, την εκλογή των εισαγγελέων και την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ αντίστοιχα –παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ ότι με την ψήφισή τους οδηγούνται σε πάγωμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Παρόλη την αρχική σιγή για το θέμα στον Τύπο, από χθες το μεσημέρι τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν μέσα ενημέρωσης άρχισαν δυναμικά να στηρίζουν την εκδοχή του μοντάζ. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, παρουσίασαν το δικό τους μοντάζ στο οποίο εμφάνιζαν τον αρχηγό των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων να εγκωμιάζει τον ηγέτη των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν! Στον αντίποδα, οι διαρροές πληροφοριών μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αδυνατεί να ελέγξει η κυβέρνηση. Οι εικασίες για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις διαρροές αυτές δίνουν και παίρνουν: κρατικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, αστυνομικοί, άτομα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος κ.ο.κ.

Σημαντική λεπτομέρεια: η δημοσίευση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Ερντογάν έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν από την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου για το Διαδίκτυο. Αυτοί που τις δημοσίευσαν έσπευσαν για να προλάβουν, σχολιάζουν οι τούρκοι δημοσιογράφοι.