Ακρως αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που έγιναν σε πέντε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα στον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και στον γιο του Μπιλάλ από το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου 2013 μέχρι το πρωί της επομένης.

17/12, 08.02

Ταγίπ Ερντογάν: Είσαι σπίτι, γιε μου;

Μπιλάλ Ερντογάν: Ναι, πατέρα.

Τ.: Τώρα. Το πρωί προχώρησαν στην επιχείρηση. Ο Αλί Αγκάογλου, ο Ρεζά Ζεράμπ, ο γιος του Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (πρώην υπουργός), ο γιος του Τζαφέρ (Τσαγκλαγιάν, πρώην υπουργός), ο γιος του Μουαμέρ (Γκιουλέρ, πρώην υπουργός) κ.λπ. Στα σπίτια τους γίνεται έρευνα τώρα. Βγάλε ό,τι έχεις από το σπίτι σου.

Μπ.: Υπάρχουν τα χρήματά σου στο χρηματοκιβώτιο.

Τ.: Αυτό λέω. Στέλνω την αδελφή σου τώρα. ΟΚ; Μίλα με τον μεγάλο σου αδελφό και το θείο σου, πες του να βγάλει κι εκείνος…

Μπ.: Μα πού να τα μεταφέρουμε, μπαμπά;

Τ.: Σε συγκεκριμένα μέρη… Κάν’ το.

Μπ.: Η Σουμεγιέ (η αδελφή του) θα μου πει πού να τα πάω;

11.17

Μπ.: Μπαμπά, μαζευτήκαμε με τον αδελφό και τον θείο μου και το σκεφτήκαμε. Ο Μπεράτ έχει μια άλλη ιδέα. Λέει να δώσουμε κάτι στον Φαρούκ (Καλιονσού) για το άλλο «πράγμα/επιχείρηση» και να ακολουθήσουμε την προηγούμενη διαδικασία. Αν το κάνουμε θα τακτοποιήσουμε ένα μεγάλο ποσό.

Τ.: Ισως…

Μπ.: Για το άλλο, επειδή ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τον Μεχμέτ Γκιουρ, σκεφτήκαμε να του τα δώσουμε για να τα «φυλάξει» και να πάρει από αυτά. Ετσι θα μπορέσουμε να δώσουμε τα υπόλοιπα κάπου αλλού.

Τ.: Εντάξει, μακάρι να μπορέσετε να το τακτοποιήσετε σήμερα.

Μπ.: Θα το κάνουμε, ινσαλάχ (με τη βοήθεια του Αλλάχ).

15.39

Τ.: Τα κάνατε όλα;

Μπ.: Θα τελειώσουμε το απόγευμα. Κανονίσαμε το θέμα με τον Μπεράτ, τώρα ασχολούμαστε με τον Μεχμέτ Γκιουρ και τα υπόλοιπα θα τα κανονίσουμε όταν νυχτώσει.

Τ.: Η Σουμεγιέ τι έκανε;

Μπ.: Τα έβγαλε, τα έφερε, μιλήσαμε κ.λπ.

Τ.: Αδειασε και τα δύο;

Μπ.: Ετσι λέει.

Τ.: Μη μιλήσεις άλλο στο τηλέφωνο.

23.15

Μπ.: Ελα, μπαμπά. Εχουμε σχεδόν τελειώσει.

Τ.: Τι εννοείς «σχεδόν»;

Μπ.: Δεν το φθάσαμε στο μηδέν. Να σου εξηγήσω… Εχουμε ακόμα 30 εκατομμύρια ευρώ που δεν μπορέσαμε να διαθέσουμε. Ο Μπεράτ σκέφτηκε κάτι. Υπάρχουν άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια που πρέπει να λάβει ο Αχμέτ Τσαλίκ. Και με τα υπόλοιπα μπορούμε να αγοράσουμε ένα διαμέρισμα για τη Σεχριζάρ. Τι λες;

Τ.: Εντάξει, κάντε το.

Μπ.: Να τα δώσουμε όλα ή θέλεις και κάποια χρήματα για σένα, μπαμπά;

Τ.: Οχι, δεν μπορούν να μείνουν τα λεφτά, γιε μου.

18/12, 10.58

Τ.: Αναρωτιέμαι εάν είναι όλα καλά, γι’ αυτό τηλεφώνησα.

Μπ.: Τελειώσαμε όσα μας είπες.

Τ.: Μηδενίστηκαν;

Μπ.: Ναι. Εμειναν τα χρήματα της Σαμαντίρα και του Μάλτεπε, δηλαδή 730.000 δολάρια και 300.000 τουρκικές λίρες. Θα τα τακτοποιήσω κι αυτά. Χρωστάω 1 εκατομμύριο λίρες στον Φαρούκ Ιζίκ (βουλευτή του ΑΚΡ). Θα του τα δώσω και θα του πω να μεταφέρει τα υπόλοιπα στην ακαδημία.

Τ.: Μη μιλάς ανοιχτά. Και μην κρατήσεις τίποτα. Στείλ’ τα όπου χρειάζεται.

Μπ.: Εντάξει, μπαμπά, αλλά νομίζω ότι μας παρακολουθούν.

Τ.: Δεν σου το λέω από την αρχή; Κάναμε κάποια πράγματα (εννοεί παρεμβάσεις) στην αστυνομία της Κωνσταντινούπολης…