Ανω – κάτω έχει γίνει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις νέες δηλώσεις του υπεύθυνου τομέα Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη ότι οι σημερινοί υψηλοί φορολογικοί συντελεστές θα παραμείνουν ίδιοι –με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –αλλά και τη διατύπωση πως η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο. Και αυτό, τρεις ημέρες μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής», όπου ανέφερε ότι έρχεται και τρίτο Μνημόνιο για το οποίο μάλιστα «η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει τη νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τον λαό».

Παράλληλα το αλαλούμ γύρω από τη φορολογική πολιτική που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνεται και από το κείμενο που έχει δώσει εδώ και λίγες ημέρες για διαβούλευση ο Τομέας Μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο αυτό, και σε αντίθεση με όσα είπε χθες στον Βήμα FM ο κ. Σταθάκης, προτείνεται σαφώς η μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «τουλάχιστον σε πρώτη φάση», και άλλες πολύ συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις.

Η φράση του υπευθύνου Ανάπτυξης που προκάλεσε έντονη αναταραχή στο εσωτερικό ήταν η διαβεβαίωση πως «δεν θα αλλάξουμε κανέναν φορολογικό συντελεστή». Η εν λόγω φράση άναψε φωτιές μεταξύ στελεχών και απλών μελών. Μάλιστα στέλεχος από την πλευρά της μειοψηφίας έλεγε χθες για τον κ. Σταθάκη πως «καλύτερα να μη μιλάει καθόλου», ενώ άλλα στελέχη εξέφραζαν την απορία τους για την τοποθέτηση με το σκεπτικό πως «αν αφήσουμε ίδιους τους συντελεστές πώς θα ελαφρύνουμε τους μισθωτούς και συνταξιούχους»…
Η δήλωση Σταθάκη προκάλεσε και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης. Οπως ανακοίνωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, «ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα» επεσήμανε ότι όσο η οικονομία συνεχίζει να πηγαίνει καλά, θα μειώνονται σταδιακά οι φορολογικοί συντελεστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, αφού διαπίστωσε ότι οι Ελληνες «υποφορολογούνται», τώρα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τους σημερινούς φορολογικούς συντελεστές. Ο ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει».
Απαντώντας η Κουμουνδούρου μίλησε για διαστρέβλωση της θέσης του κ. Σταθάκη από τους «ερμηνευτές» των δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετακίνητος από τη θέση του για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, με κατάργηση των χαρατσιών, μείωση ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και την εστίαση, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, δημιουργία περιουσιολογίου και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια».
Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης, υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις και από παλαιότερη δήλωσή του, η οποία ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιάννη Στουρνάρα. Οταν ρωτήθηκε για το γνωστό «η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους», αρνήθηκε πως είπε κάτι τέτοιο. «Δεν είπα «υστερούν», αλλά «υστερούσαν»» τόνισε ο κ. Σταθάκης. Στη συνέχεια ανέφερε πως «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους κατ’ αναλογία του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σήμερα υπερφορολογούνται, διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος. Το ίδιο με τον ΦΠΑ, με τους καταναλωτές, γιατί σήμερα έχουμε τον υψηλότερο στην Ευρώπη και έτσι και οι καταναλωτές υπερφορολογούνται».

Ακολούθως, κόντρα σε ό,τι προτείνει ο Τομέας Μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να αυξηθούν κυρίως σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, λέγοντας ότι «τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανέναν φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό».