Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για απόπειρα εκβίασης και απάτης σε βάρος ανώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αιμοκάθαρση νεφροπαθών στο Ναύπλιο σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, και συγκεκριμένα 45χρονος επιχειρηματίας, 49χρονος εν αποστρατεία αστυνομικός, 58χρονος ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας και 51χρονος δικηγόρος.

Είχε προηγηθεί καταγγελία στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία ο 45χρονος -ο οποίος παρουσιαζόταν ως πρώην πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της εταιρείας- και ο 49χρονος απαιτούσαν από τους υπευθύνους της ανώνυμης εταιρείας την καταβολή 100.000 ευρώ, για την παροχή «προστασίας» προς την εταιρεία, την αποτροπή ελέγχων μέσω «γνωριμιών» σε δημόσιες Υπηρεσίες, την παραίτηση του 45χρονου και του 49χρονου από οικονομικές αξιώσεις, αλλά και την κάλυψη υποτιθέμενων οφειλών της εταιρείας σε τρίτους.

Ακολούθησαν συναντήσεις στις οποίες οι συλληφθέντες παρουσίαζαν ψευδείς διαβεβαιώσεις και παραστάσεις αναληθών γεγονότων, προκειμένου να πειστούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας για την καταβολή των χρημάτων.

Στις συναντήσεις αυτές μετείχε από την πλευρά της καταγγέλλουσας εταιρείας 53χρονος επιχειρηματίας. Σε μια από αυτές, τρεις από τους συλληφθέντες και συγκεκριμένα ο 45χρονος, ο 49χρονος και ο 51χρονος δικηγόρος προσκόμισαν έγγραφο σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού επίλυσης οικονομικών διαφορών, δήλωσαν ότι υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις τρίτων ατόμων προς την εταιρεία και απαίτησαν εκ νέου 100.000 ευρώ για τη «οριστική διευθέτηση των προβλημάτων».

Σε άλλη συνάντηση, στα γραφεία της εταιρείας του 53χρονου επιχειρηματία, για την παραλαβή του συμφωνηθέντος τελικά ποσού αυτού, συνελήφθησαν και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι. Στην κατοχή του 45χρονου επιχειρηματία βρέθηκαν μέσα σε τσάντα τα χρήματα, 100.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, που είχε παραλάβει νωρίτερα από τον 53χρονο.

Οπως προέκυψε, ο 45χρονος είχε διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς όμως να είναι μέτοχός της. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε υποχρεώσεις προς τρίτα πρόσωπα, ούτε εμπλεκόταν σε αξιόποινες πράξεις.

Στα σπίτια των συλληφθέντων στην Κόρινθο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία πιστόλια με τέσσερις γεμιστήρες (χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες), δίκαννο και μονόκαννο κυνηγετικά όπλα (χωρίς άδειες), πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων και σιγαστήρας, πτυσσόμενη αστυνομική ράβδος, σπρέι πιπεριού και συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (στο σπίτι του 49χρονου απόστρατου αστυνομικού), έγγραφα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εταιρεία και κοντόκανη καραμπίνα χωρίς άδεια (στο σπίτι του 45χρονου επιχειρηματία), καθώς και δύο μονόκαννα κυνηγετικά όπλα χωρίς άδειες (στο σπίτι του 51χρονου δικηγόρου).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση σε κύρια ανάκριση.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της απόπειρας εκβίασης κατά συναυτουργία και της απλής συνέργειας σε αυτή, της απάτης κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία και της νομοθεσίας περί όπλων.