Από τους λογαριασμούς του Απριλίου θα περάσουν στην κατανάλωση οι μειώσεις στο κόστος του φυσικού αερίου εφόσον υπογράφει η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom μέσα στον Μάρτιο. Αυτό επεσήμανε την Τετάρτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Η σημασία της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Gazprom είναι τέτοια που ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται το υπουργείο Περιβάλλοντος το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου είναι τα θέματα υδρονανθράκων, στον απόηχο και της συμφωνίας ΔΕΠΑ-Gazrpom.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Ασ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι η μείωση για τους καταναλωτές θα είναι της τάξης 10% με 12% και υπογράμμισε ότι επειδή η έκπτωση θα ισχύει αναδρομικά (από την 1η Ιουλίου του 2013) «θα υπάρξει μια μεγάλη ανάσα για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις».

Ο ίδιος τόνισε πως το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία θα είναι πάνω από 220 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τεραστία σημασία στο κόστος της βιομηχανίας κάτι που ζητούσαν οι βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης που είναι και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» εξήγησε.

Παράλληλα, μειώνεται η ρήτρα μέσω της οποίας η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα χρήματα αν παραλαμβάνει λιγότερες ποσότητες καυσίμου.