Ανθρώπους του καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική «δείχνει» ως υπεύθυνους για τη δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε τον Φεβρουάριο του 1986, ο διάσημος σουηδός συγγραφέας Στιγκ Λάρσον ο οποίος έχει ήδη πεθάνει εδώ και δέκα χρόνια!

Καθώς στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 28 χρόνια από τη δολοφονία του Πάλμε, του θρυλικού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Σουηδίας, πληθαίνουν οι αναφορές στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης για τις συνθήκες και τους υπαίτιους του φονικού που συντάραξε την διεθνή κοινή γνώμη στη δεκαετία του ’80.

Η εφημερίδα Svenska Dagbladet μάλιστα φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει πως ο διάσημος σουηδός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Στιγκ Λάρσον («Το κορίτσι με το τατουάζ» κ.ά) είχε κάνει από μόνος του μια έρευνα παράλληλα με την αστυνομία για τη δολοφονία του Πάλμε και πως είχε ενδείξεις ότι άνθρωποι με διασυνδέσεις με το Απαρτχάιντ βρίσκονταν πίσω από αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτής της ανεξάρτητης έρευνας ο Λάρσον, ο οποίος πέθανε το 2004, συγκέντρωσε 15 κούτες με στοιχεία για την υπόθεση και τα έστειλε στη σουηδική αστυνομία, αλλά παραμένει άγνωστο εάν και κατά πόσο αξιοποιήθηκαν.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Λάρσον, λέει η Svenska Dagbladet, υποστηρίζεται ότι με τη δολοφονία του Πάλμε συνδεόταν ο Μπέρτιλ Βέντιν, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού, που είχε στενές σχέσεις με τη Νότια Αφρική.

Ο Πάλμε φαίνεται πως έγινε στόχος εξαιτίας της σκληρής κριτικής που ασκούσε στο καθεστώς του Απαρτχάιντ.

Ορισμένα από τα έγγραφα που έστειλε ο Λάρσον εμφανίζουν τον Βέντιν είτε να ήταν ο μεσολαβητής του εκτελεστή ή ακόμα και ο ίδιος ο εκτελεστής.

Πάντως ο Βέντιν δήλωσε πως δεν έχει να χάσει τίποτα από την υπόθεση αυτή επειδή δεν είναι εκείνος ο δολοφόνος του Πάλμε και η αντιεισαγγελέας, Κέρστιν Σκαρπ, η οποία ασχολείται με την έρευνα δήλωσε πως ο πρώην αξιωματικός δεν βρίσκεται πλέον στη λίστα των υπόπτων.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που υποδεικνύεται το Απαρτχάιντ πίσω από τη δολοφονία ίσως του πιο προβεβλημένου επικριτή του.

Λίγα χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος και τη μετάβαση της Νοτίου Αφρικής στη δημοκρατία, ο Ευγένιος ντε Κοκ, ένας πρώην συνταγματάρχης της αστυνομίας του Απαρτχάιντ είχε υποστηρίξει πως οι νοτιοαφρικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενορχηστρώσει τη δολοφονία του Πάλμε.