Εκκληση για επείγουσα οικονομική βοήθεια 35 δισ. δολαρίων απηύθηνε χθες η Ουκρανία προκειμένου να σταματήσει την «πορεία της οικονομίας προς την άβυσσο». Καθώς η Πλατεία Ανεξαρτησίας επανέρχεται σιγά σιγά στους φυσιολογικούς της ρυθμούς μετά τη δραματική καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το Κίεβο προσπαθεί πλέον να επικεντρωθεί στον στόχο του για πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Και μπορεί αρκετοί πολιτικοί αναλυτές να επιμένουν ότι η ουκρανική οικονομία δεν βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ όμως, σε μία από τις πρώτες κινήσεις του ως προσωρινού προέδρου, φρόντισε χθες να καλέσει σε έκτακτη σύνοδο τους διεθνείς δανειστές καθώς η χώρα, όπως δήλωσε, προσδοκά σε άμεση οικονομική βοήθεια εντός της επόμενης ή της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Στη διεθνή διάσκεψη –την οποία είχε θέσει από χθες το πρωί ως προτεραιότητα ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ –πρόκειται να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως ανακοίνωσε χθες η νέα ηγεσία της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Ρωσία, βασικός υποστηρικτής του έκπτωτου Γιανουκόβιτς, και σπάζοντας για πρώτη φορά έπειτα από πολλές ημέρες τη σιωπή της, αμφισβήτησε τη νομιμότητα των νέων ουκρανικών Αρχών, κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποιούν δικτατορικές και «ορισμένες φορές τρομοκρατικές μεθόδους» ώστε να σφετεριστούν την εξουσία. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Μόσχα έσπευσε ακόμη και να διαμηνύσει τη ανησυχία της στο ΝΑΤΟ για τη ζωή των Ρώσων της Ουκρανίας.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες, είχαμε συμβούλια και συναντήσεις με ευρωπαίους και αμερικανούς πρεσβευτές, καθώς και με άλλες χώρες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για επείγουσα απελευθέρωση μακροοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία» διεμήνυε χθες το πρωί ο εκτελών χρέη υπουργού Οικονομικών Γιούρι Κολόμποφ. Λίγες ώρες αργότερα, οι ΗΠΑ εμφανίζονταν με «διάφορους συνδυασμούς προτάσεων». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τους εταίρους τους μελετούν κυρίως ένα πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ με επιπλέον χρηματοδότηση για τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Αντίστοιχη προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης το 2011 με δάνειο 15 δισ. δολαρίων είχε πέσει στο κενό. Ο Γιανουκόβιτς αρνούνταν τότε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε το ΔΝΤ, πρωτίστως στην περικοπή των επιδομάτων για την κατανάλωση ενέργειας –οι ίδιοι όροι δεν αποκλείεται να φέρουν σε δύσκολη θέση και τη νέα ηγεσία.

Μέτρα για την τόνωση της οικονομίας συζητάει με τις νέες ουκρανικές Αρχές επίσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία βρίσκεται από χθες στο Κίεβο γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Προσβλέποντας σε μία συντονισμένη βοήθεια για την Ουκρανία, η ΕΕ έχει ήδη έρθει σε επαφή με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και Τουρκία.

Καθώς η Ρωσία απειλεί να υπαναχωρήσει από τις οικονομικές δεσμεύσεις της –ή όπως το έθεσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών χθες, η επόμενη δόση των 2 δισ. δολαρίων είναι «έτοιμη να φύγει» μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση –η διάσωση της ουκρανικής οικονομίας έχει προσλάβει τον χαρακτήρα κατεπείγοντος από τους διεθνείς δανειστές. Το τοπίο έχει αλλάξει άρδην από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμευόταν ότι οι Βρυξέλλες δεν θα εμπλακούν σε έναν «μειοδοτικό διαγωνισμό» με τη Ρωσία για το μέλλον της Ουκρανίας.

ΑΠΕΙΛΕΣ. Ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ απειλούσε χθες ότι η Ρωσία θα αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία εάν υπάρξει προσέγγιση του Κιέβου με την ΕΕ. «Φυσικά και έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε τον δρόμο σας. Αλλα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Παρέμβαση από Μέρκελ και Ολάντ

Εκκληση στις ουκρανικές Αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε στον Βλαντίμιρ Πούτιν «την ανάγκη ειρηνικής μετάβασης»