Κανονικά οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να είχαν καταρρεύσει. Ο κλάδος όμως έκλεισε με πτώση μόλις 2,74% σε μια ημέρα που ήταν γενικά δύσκολη για τα χρηματιστήρια διεθνώς. Κανονικά έπρεπε να είναι η μαύρη Δευτέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αφού οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» βγήκαν το πρωί με δημοσίευμα που λέει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι 20 δισ. και όχι 5 δισ. που, σύμφωνα με πληροφορίες και αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τις αποτιμά η BlackRock. Τα επίσημα στοιχεία, προς το τέλος της εβδομάδας.

Στην πραγματικότητα, το δημοσίευμα πέρασε και δεν άγγιξε την αγορά. Γιατί; Διότι αντέδρασε γρήγορα η Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά και γιατί, όπως εξηγεί ήρεμα έμπειρος παράγων επενδυτικού fund, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν σοβαρά για τα ρεπορτάζ τους. Μας έχουν στείλει στη δραχμή και μας έχουν ξαναφέρει πίσω αρκετές φορές. Αγαπούν τα αβανταδόρικα θέματα και, ως βρετανική εφημερίδα, προβάλλουν πάντα τα δεινά της ευρωζώνης. Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Αντιθέτως, εξηγεί το ίδιο πρόσωπο, αν το ίδιο θέμα δημοσιευόταν στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», «θα ρευστοποιούσα το χαρτοφυλάκιό μου». Γιατί; Διότι η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» θεωρείται «έξαλλη» στις σελίδες γνώμης, αλλά πολύ σοβαρή και γειωμένη στο ρεπορτάζ.

Αντί λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες να φάνε μια «χύμα» της τάξεως του 25%, δεν πολυκουνήθηκαν. Τις παρακολουθούσαν χθες το πρωί από τα καντράν στα γραφεία τους οι έλληνες αρμόδιοι και ενδιαφερόμενοι, κυβερνητικοί και άλλοι. Τι έγινε; Η διαρροή χρεώνεται –ή μάλλον και αυτή η διαρροή –στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ που έχει τριμέτωπο με την κυβέρνηση, αφού έχει κόντρα και για τα δημοσιονομικά και για τα διαρθρωτικά και, καθώς φαίνεται, για τα τραπεζικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που του χρεώνεται διαρροή στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» όταν η διαπραγμάτευση ζορίζει ή όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει. Η σκοπιμότητα πιθανολογείται. Να μην ακουμπήσει η ελληνική κυβέρνηση το υπολειπόμενο ποσό από το μαξιλάρι της ανακεφαλαιοποίησης που έχει μείνει στο ΤΧΣ –δηλαδή γύρω στα 4-5 δισ. Ή, σε πιο διευρυμένη ανάγνωση, να αμφισβητηθούν συνολικά οι αριθμοί του ελληνικού προγράμματος ώστε η ευρωζώνη να πάει σε πιο δραστικές λύσεις. Ας πούμε, σε κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους. Ή σε τρίτο πρόγραμμα. Ολα αυτά ενώ το ΔΝΤ εμφανίζεται να θέλει να φύγει από την Ελλάδα, αλλά να το κάνει, αντιστρέφοντας τον στίχο του Τ.Σ. Ελιοτ, «με έναν κρότο και όχι με έναν λυγμό».

Κρότο, όπως αναφέρθηκε, στις αγορές δεν είχαμε. Αν και τα 20 δισ. θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει πανικό. Ο στίχος είναι από το ποίημα «Κούφιοι άνθρωποι». Ο Τόμσεν πάλι θεωρείται κουφιοκεφαλάκης και έχει κουράσει τους πάντες. Στα διαρθρωτικά υπάρχει μέχρι ενός σημείου υστέρηση –αν και δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί η γενικευμένη πτώση των τιμών περνάει από την ενιαία αγορά βιβλίου. Εν πάση περιπτώσει, στο θέμα των μέτρων που εισηγείται ο ΟΟΣΑ, ο Δανός εκφράζει το κλίμα του Eurogroup. Στα άλλα όμως είναι αμφίβολο αν έχει πίσω του την Κομισιόν ή την ΕΚΤ. Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε ξινά, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η Αθήνα θέλει να κλείσει οπωσδήποτε το review ώς τις 10 Μαρτίου.