Σκληρό πόκερ ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα, με αντικείμενο το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών αλλά και τον τρόπο που θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό εξυπηρέτησης του χρέους.

Ενώ η Κομισιόν και η ΕΚΤ συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, που –με βάση την έκθεση της BlackRock –υπολογίζει το ποσό που απαιτείται κάτω από τα 6 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ εκτινάσσει τις ανάγκες λίγο πάνω από τα 20 δισ. ευρώ και στην ουσία πιέζει για την παροχή νέου δανείου προς την Ελλάδα με όρους από την τρόικα.

Πίσω από τη διαφορετική προσέγγιση του ΔΝΤ κρύβονται τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω των οποίων –όσων μείνουν μετά τη νέα κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών –η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που προκύπτει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ούτως ώστε να αποφύγει την προσφυγή σε νέο δάνειο από την τρόικα, το οποίο θα συνοδευόταν από νέους δεσμευτικούς όρους. Τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν τις εκτιμήσεις αυτές του ΔΝΤ σε προσπάθεια του Ταμείου να βάλει φρένο στην εξέλιξη αυτή και παράλληλα να εντείνει τις πιέσεις του προς την κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες.

Ενδεικτικό είναι χθεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της τρόικας εκτιμούν ότι το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες φτάνει λίγο πάνω από τα 20 δισ. ευρώ. Και αυτό ενώ οι εκτιμήσεις της Αθήνας –με βάση την έκθεση της BlackRock –κυμαίνονται ανάμεσα στα 5,5 και τα 6 δισ. ευρώ.

Εγχώριοι τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν το δημοσίευμα σε διαρροές σκοπιμότητας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο –σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» απειλεί να δημοσιοποιήσει τις δικές του προβλέψεις, οι οποίες φέρουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ΕΚΘΕΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται μέσα στις προσεχείς ημέρες, ενδεχομένως και στο τέλος της εβδομάδας, να ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Τα ποσά βασίστηκαν στην έκθεση της BlackRock και εγκρίθηκαν από τις Rothchild και Ernst & Young, ενώ με τη μεθοδολογία συμφωνούν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Κομισιόν. Εντούτοις, σύμφωνα με κορυφαίους εγχώριους τραπεζικούς κύκλους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αντίθετη άποψη. Ετσι, προχώρησε στις διαρροές προς τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ώστε να χρησιμοποιήσει τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι της ενδεχόμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα «μαξιλάρι» της τάξης των 8,5 έως 10 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από το οποίο, αν αφαιρεθούν τα 6 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών αναγκών, «περισσεύουν» 4 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα μπορούσε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας.

Εγχώριοι τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν πάντως ότι «δεν μπορεί μια τεχνοκρατική ανάλυση, με αυθαίρετα νούμερα που δεν έχουν ελεγχθεί, να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης» απέναντι στην κυβέρνηση. Και προσέθεταν ότι η αγορά δεν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διαρροές του ΔΝΤ, καθώς οι όποιες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες είναι σαφώς περιορισμένες σε σχέση με τον αντίκτυπο που θα είχαν πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους πάνω από 20 δισ. ευρώ.