Η διπλωματία της Ρωσίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι αποφάσισε να ανακαλέσει στη Μόσχατον πρεσβευτή της στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο, μία ημέρα μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και την ανάγκη να υπάρξει μια συνεκτική ανάλυση της κατάστασης, ελήφθη η απόφαση να ανακληθεί ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία στη Μόσχα για διαβουλεύσεις», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία τους τις τελευταίες δύο ημέρες,είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι «η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία, έχοντας στην πράξη καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία»,ανακοίνωσε επισήμως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι αντίπαλοι του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν τήρησαν την συμφωνία για την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης που υπέγραψαν την Παρασκευή και κατέλαβαν την εξουσία», είπε με ενόχληση ο Λαβρόφ καιτόνισε στον Κέρι ότι «το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να φροντίσουμε για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησαν τρεις υπουργοί Εξωτερικών κρατών-μελών της ΕΕ», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Απαντώντας» από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, κατέστησε όμως σαφές ότι η προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει σε μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης με την Ευρώπη.

Σε διάγγελμά του το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο Τουρτσίνοφ είπε ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι έτοιμη να αρχίσει ένα διάλογο με τη Ρωσία για να τεθούν οι διμερείς σχέσεις σε μια «νέα, ισότιμη βάση καλής γειτονίας, η οποία αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη της την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας».

«Η προτεραιότητα», τόνισε παράλληλα, «είναι να επιστρέψουμε στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Τουρτσίνοφ είπε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει αποστολή να σταθεροποιήσει κατεπειγόντως την οικονομία, που όπως τόνισε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ηΎπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Κίεβο, όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η ΕΕ.

Η Άστον «αναμένεται να συναντηθεί με παράγοντες κλειδιά και να συζητήσει σχετικά με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και να ληφθούν μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης της οικονομίας», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ, που αναφέρεται σε μια πιθανή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΕΕ «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος της Άστον, η οποία κάλεσε τους Ουκρανούς πολιτικούς ηγέτες να δράσουν «με υπεύθυνο τρόπο» για να διαφυλάξουν την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να συνεχίσουν έναν αληθινό και ανοικτό διάλογο για να καταλήξουν σε μια οριστική λύση», να «προστατεύσουν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και να «εξασφαλίσουν ένα μέλλον σταθερό, δημοκρατικό και με ευημερία για όλους τους Ουκρανούς πολίτες».

Ομως οι νέοι κυβερνώντες, 24 ώρες μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, άρχισαν να ξηλώνουν τη δομή της εξουσίας του και καθαιρώντας τους σημαντικότερους υπουργούς του.

Σε μια έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Κυριακή, με κατεπείγουσες διαδικασίες, αποφάσισαν να εκδιώξουν τους υπουργούς και τους πιστούς στον ίδιο αξιωματούχους, που διορίστηκαν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία το 2010.

Την ίδια στιγμή, ο Γιανουκόβιτς, που λέγεται ότι παραμένει σε τοποθεσία που δεν είναι γνωστή στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να διαμαρτύρεται εναντίον των «κακοποιών που τρομοκρατούν τη χώρα», επιμένοντας ότι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας είναι ο ίδιος και ότι διαπράχθηκε πραξικόπημα.

Αλλά καθώς οι αποστασίες από το Κόμμα των Περιφερειών (του οποίου υπήρξε ιδρυτής) και η ένταξη των πρώην βουλευτών του στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πολλαπλασιαστεί, οι αντίπαλοί του δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πολιτικό του οικοδόμημα.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, άλλωστε που με την ψήφο τους ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής και άρα -με βάση το Σύνταγμα- προσωρινός πρόεδρος, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εξέλιξη για τον Γιανουκόβιτς, καθώς είναι στενός συνεργάτης της ορκισμένης αντιπάλου του Γιούλιας Τιμοσένκο.

Αλλά την «χαριστική βολή» στον Γιανουκόβιτς, έδωσε ο ίδιος, οπιστός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του,Αλεξάντερ Γεφρέμοφ, που επέκρινε τον πρώην ηγέτη διότι εξέδωσε «εγκληματικές εντολές» που«ατίμασαν το λαό της Ουκρανίας» καιείχαν ως αποτέλεσμα θανάτους, τεράστια χρέη και άδεια κρατικά ταμεία.

Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν.

Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.

Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο —ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές— είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και δεκάδες στελέχη, έγιναν αμέσως στόχος, λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 82 άνθρωποι να βρουν το θάνατο πριν ο Γιανουκόβιτς εγκαταλείψει το Κίεβο.

Μόλις ανέλαβαν επίσημα την Κυριακή, οι νέοι επικεφαλής της Αστυνομίας και της Ασφάλειας, εξέδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο Γενικός Εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.

Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο, η οποία έκλεισε με την επιβολή σε αυτήν μιας ποινής κάθειρξης επτά ετών το 2011 για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός.

Οι Ψόνκα και Κλιμένκο συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη Γενικού Εισαγγελέα.

Ο ίδιος είπε ότι διεξάγονται έρευνες ώστε «να συλληφθούν τα πρόσωπα αυτά και να προσαχθούν σε δίκη».

Οι νέοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών και οι επικεφαλής τους που τους διέταξαν θα προσαχθούν σε δίκη.

Ο ασκών χρέη υπουργού Εσωτερικών Άρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα για να εντοπιστούν όσοι καταχράστηκαν την εξουσία τους κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων.

Τριάντα ύποπτοι έχουν ήδη κατονομαστεί στις αστυνομικές αρχές, είπε.

Πάντως, αν και ο Αβάκοφ είπε πως η Αστυνομία ερευνά «σοβαρά εγκλήματα από πρώην ηγέτες του κράτους», δεν εκδόθηκε διαταγή σύλληψης του ιδίου του Γιανουκόβιτς.

Τα μέλη της Βουλής αποφάσισαν όμως να τον πλήξουν ανακοινώνοντας ότι η τεράστια έπαυλη και η έκταση 140 εκταρίων στην οποία ζούσε έξω από το Κίεβο θα δημευθεί -υπέρ του λαού- μέσα σε 10 ημέρες.