Παζάρια και εσωκομματικές ισορροπίες κυριαρχούν στο εσωτερικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση της ευρωλίστας μετά τη ριζική αλλαγή δεδομένων που επέφερε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος των ευρωβουλευτών. Παράλληλα ζωηρή προβλέπεται να είναι η συζήτηση για το κείμενο-πλατφόρμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενόψει των ευρωεκλογών, το οποίο θα διαμορφωθεί σύντομα από Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή.

Στην Κουμουνδούρου ελπίζουν πως το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και έτσι θα κλείσει σύντομα και η ονοματολογία που έχει «ενσκήψει» στους κομματικούς διαδρόμους, με τις γνωστές διαδικασίες: παζάρι μεταξύ πλειοψηφίας – μειοψηφίας.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας υποψήφιοι για να διεκδικήσουν τον σταυρό των πολιτών φέρονται οι καθηγητές Κώστας Χρυσόγονος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάνης Βαρουφάκης και Γιάννης Μηλιός. Ακόμα ο Γιάννης Μπουρνούς και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου οι οποίοι ανανέωσαν πρόσφατα τη θητεία τους και στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς και οι προερχόμενοι από τάσεις του Συνασπισμού Χρ. Λάσκος, Χρ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, εκτός του νυν ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, υποψήφιοι ακούγονται οι Σπανού και Σόφη Παπαδόγιαννη, αλλά και ο επικεφαλής της συνιστώσας ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλλος.

Εκτός από την επιλογή των προσώπων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ έχει το κείμενο-πλατφόρμα με το οποίο θα κατέβει το κόμμα στις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό το κείμενο η πλευρά της μειοψηφίας θα δώσει μάχη προκειμένου να έχει καθαρόαιμη «αριστερή» και ριζοσπαστική χροιά.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, πάλι, θα δοθεί έμφαση στο τέλος των πολιτικών της λιτότητας και στην «ισορροπημένη» εκφώνηση που χρησιμοποιεί συνήθως η ηγεσία.
Και ενώ η πρόκληση των ευρωεκλογών είναι μπροστά, δεν λένε να μειωθούν οι κραδασμοί στο εσωτερικό από την επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη για την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Αυτή τη φορά τα βέλη προέρχονται από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και είναι αιχμηρά. Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας με επιστολή προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος χαρακτηρίζει ως «μη αποδεκτή» την υποψηφιότητα Βουδούρη και στηλιτεύει τις διαδικασίες ψήφισής της.