«Για να γίνω ηθοποιός το έσκασα από το σπίτι». Παρόμοιες δηλώσεις έχουν ειπωθεί άπειρες φορές από τα χείλη αστέρων του σινεμά. Είναι περίεργο όμως να το λέει ο Κίφερ Σάδερλαντ, γιος των ηθοποιών Ντόναλντ Σάδερλαντ και Σίρλεϊ Ντάγκλας!

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία «Φωτιά πάνω από την Πομπηία», ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στην ιταλική «Ρεπούμπλικα» για τα εμπόδια που συνάντησε όταν, στα 19 του, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα των γονιών του.

Η άρνηση του πατέρα του δεν οφειλόταν στην έλλειψη πίστης προς το ταλέντο του, αλλά στις δυσκολίες του λαμπερού κατά τα άλλα επαγγέλματος: «Ο πατέρας μου ζούσε πάντα με τον φόβο ότι ήταν κακός γονιός επειδή η ζωή του ηθοποιού μοιάζει με αυτή του Τσιγγάνου. Απουσίαζε συνεχώς από το σπίτι για γυρίσματα και τόσο εγώ όσο και η αδελφή μου δεν τον βλέπαμε πολύ. Ομως τον λάτρευα και τον λατρεύω».

Οι αντιστάσεις του Ντόναλντ Σάδερλαντ κάμφθηκαν όταν «πείστηκε για το πάθος και την αφοσίωση που είχα» λέει. «Ηθελα να είμαι ηθοποιός και όχι ένας επιστήμονας όπως εκείνος ευχόταν».

«Talis pater talis filius» (το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει, στην ελληνική εκδοχή). Αυτό το λατινικό ρητό χρησιμοποιεί ο Κίφερ Σάδερλαντ για να περιγράψει τη σχέση με τον πατέρα του, αλλά και εκείνη που ο ίδιος ανέπτυξε με τα παιδιά του! Τόσο ο γιος του όσο και η κόρη του ακολούθησαν τα χνάρια του αφού, όπως διευκρινίζει, παράκουσαν τις συμβουλές του: «Δεν μπορούσα να τα ενθαρρύνω να ακολουθήσουν μια δουλειά η οποία θα τους αναγκάσει να έχουν μια ζωή στην ανασφάλεια. Η κόρη μου έχει σπουδάσει Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά, αλλά ξεκίνησε τη δική της πορεία στο θέατρο».

Ο Κίφερ Σάδερλαντ αναφέρθηκε και στη νέα ταινία «Forsaken» στην οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον πατέρα του Ντόναλντ –είχαν συμμετάσχει και οι δύο μαζί το 1983 στην «Επιστροφή του Μαξ Ντούγκαν», ένα γουέστερν με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο και άξονα τη σύγκρουση γενεών. «Είναι πρόκληση να παίζω με τον πατέρα μου» λέει ο Κίφερ. «Μία ημέρα πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα του τηλεφωνώ και του λέω ότι είμαι πολύ νευρικός. «Νευρικός;» μου απαντάει, «εγώ τα ‘χω κάνει πάνω μου!». Το επόμενο πρωί ήμασταν και οι δυο στην τσίτα. Μέχρι που ο μπαμπάς μου με κοίταξε και μου είπε «fuck you». Σκάσαμε και οι δύο στα γέλια και αρχίσαμε να απολαμβάνουμε την ευκαιρία να παίξουμε αυτό που είμαστε στη ζωή: πατέρας και γιος!».