Χειρότερα σε σχέση με τους στόχους διαμορφώθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2014 σε αντίθεση με τις δαπάνες οι οποίες διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως σε μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή αλλά και στο χαμηλότερο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων ενώ στο μέτωπο των δαπανών, παρά την καλύτερη της αναμενόμενης πορείας τους ξεχωρίζει η απορρόφηση από τον ΟΑΕΕ του 12,5% των ετήσιων δαπανών του, μέσα σε ένα μήνα.

Αναλυτικά, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τον Ιανουάριο σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 835 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα αλλά χαμηλότερο σε σχέση με τα 955 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Στον τακτικό προϋπολογισμό τα τακτικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 4,418 δις ευρώ χαμηλότερα κατά 249 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο. Καλύτερα πήγαν τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ( +42 εκατ. ευρώ), φόρο εισοδήματος λοιπών κατηγοριών ( +72 εκατ. ευρώ), λοιποί άμεσοι φόροι ( +135 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας των εισπράξεων από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης), ΦΠΑ λοιπών προϊόντων (+92 εκατ. ευρώ) και λοιπά μη φορολογικά έσοδα (+125 εκατ. ευρώ). Αντίθετα υστέρηση παρουσίασαν τα έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαιοειδών ( -132 εκατ. ευρώ), φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (-192 εκατ. ευρώ) και άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών ( -158 εκατ. ευρώ).

Στο μέτωπο των δαπανών, στον τακτικό προϋπολογισμό είναι χαμηλότερες κατά 666 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους . Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 980 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 24,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά την αύξηση στις δαπάνες καταπτώσεων εγγυήσεων σε φορείς εντός γενικής κυβέρνησης κατά 347 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 308 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 208 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (100 εκατ. ευρώ) και κατά 241 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με το ΓΛΚ «η εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο σε όρους Προγράμματος όσο και σε όρους Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, θα επιτευχθούν.

Σύμφωνα με τον ψηφισμένο Προϋπολογισμό 2014, το πρωτογενές αποτέλεσμα το 2013 αναμένεται, με την επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ύψους 19.102 εκατ. ευρώ ή 10,4% του ΑΕΠ, να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 15.184 εκατ. ευρώ ή 8,3% του ΑΕΠ.

Συνεπώς, χωρίς την επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται σε πλεόνασμα 3.918 εκατ. ευρώ ή 2,1 % του ΑΕΠ.

Με βάση τη μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2014, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 812 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από το στόχο του Προϋπολογισμού που ήταν για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από