Στο τραπέζι με την τρόικα θα υποβάλει σήμερα η κυβέρνηση προτάσεις που αλλάζουν το τοπίο στις αγορές του φρέσκου γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των βιβλίων, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τη συμφωνία της και να ξεκλειδώσει μια δόση, μεταξύ 11 και 16 δισ. ευρώ, ώς το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Η διαπραγμάτευση όμως προβλέπεται δύσκολη καθώς όχι μόνο η τρόικα αναμένεται να πιέσει για πιο ριζικές αλλαγές στα συγκεκριμένα θέματα, όπως έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση στο εσωτερικό της δεν έχει συντονίσει απολύτως τον βηματισμό της. Ιδίως στο ζήτημα του φρέσκου γάλακτος, το ΠαΣοΚ – αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης – εξακολουθούν να διαφωνούν με τις επιχειρούμενες αλλαγές.

Πάντως, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων υπουργών ως προς τη γραμμή που θα ακολουθηθεί στα θέματα αυτά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Η γραμμή αυτή σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής:

1. Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Να πωλούνται εντός φαρμακείων με απελευθερωμένη τιμή, αλλά με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Σε περίπτωση που δεν μειωθεί η τιμή τους, να γίνουν νέες παρεμβάσεις.

2. Για την τιμή των βιβλίων: Να απελευθερωθούν άμεσα τα ξενόγλωσσα και τα σχολικά βοηθήματα και για τα υπόλοιπα να παραμείνει ο περιορισμός στο ύψος της έκπτωσης έως 10% για τα δυο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους. Μετά να απελευθερώνεται και σ’ αυτά η τιμή.

3. Για το γάλα: Η πρόταση Χατζηδάκη προβλέπει αποδέσμευση του χαρακτηρισμού του «φρέσκου» από τη διάρκεια. Ομως η θέση Τσαυτάρη είναι διαφορετική, ενώ δεν είναι σαφές αν ο τελευταίος θα πάρει μέρος στη σημερινή σύσκεψη της τρόικας με τον κ. Χατζηδάκη, στις 7 μ.μ.

4. Για το ψωμί: Να πωλείται με το ζύγι, αλλά να μην υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν για τα αρτοποιεία.

«Θα εισηγηθούμε λύσεις με τις οποίες θα ικανοποιείται το κριτήριο της απελευθέρωσης και θα πέσουν οι τιμές» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανώτατη κυβερνητική πηγή εξέφραζε απορία «πώς αναδείχθηκε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ σε Βίβλο».

Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα διασχίσουν σήμερα και πάλι το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να συναντηθούν με τον Γιάννη Στουρνάρα στις 4 μ.μ. και τον Κωστή Χατζηδάκη στις 7 μ.μ.

Η τρόικα έχει διαμηνύσει την ενόχλησή της γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως υποστηρίζει, χωρίς να είναι ακόμη σαφές ούτε το ακριβές μέγεθός του ούτε το κατά πόσον θα είναι αυτό διατηρήσιμο και τα επόμενα χρόνια. Ετσι, χθες υψηλόβαθμα στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν συγκρατημένα στις δηλώσεις τους για το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», λέγοντας ότι «πρώτα θα δούμε πόσο θα είναι και μετά θα συζητήσουμε για τη διανομή του».

ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ. Τα άλλα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν:

– Φόροι υπέρ τρίτων: Η τρόικα δεν συμφώνησε με τη λύση που προτάθηκε για περιορισμένη κατάργησή τους.

– Ομαδικές απολύσεις: Η διαπραγμάτευση φαίνεται πως οδηγείται προς συμβιβασμό, στη βάση της λύσης που έχει προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η οποία προβλέπει να λαμβάνεται η απόφαση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια από το Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι.

– Μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9%: Η κυβέρνηση έχει προτείνει να γίνει άμεσα η μείωση, αλλά να επιμερίζεται μεταξύ εργοδοτών (2,9%) και εργαζομένων (1%).

– Δημοσιονομικό κενό: Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015. Η τρόικα θέλει να προσδιοριστούν οι πηγές κάλυψης του κενού αυτού, το οποίο εκτιμά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για κενό 1 δισ. ευρώ.