Δεν είναι σωστό να ειρωνεύεται κανείς τα απωθημένα των ανθρώπων, αρκεί αυτά να μη φλερτάρουν κραυγαλέα με την ξιπασιά. Από την άλλη πλευρά, η προσέγγιση ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου οικονομικά λαού με τα συμπλέγματα ενός πολίτη μιας ξεπεσμένης αυτοκρατορίας δεν περιποιεί τιμή για τον προσεγγίζοντα. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι δημιουργεί ενδιαφέρουσες ανταποκρίσεις. Ο απεσταλμένος των «Τάιμς» του Λονδίνου στο Πεκίνο Λίο Λιούις δεν αντιμετωπίζει μόνο με ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας τον εσχάτως ανακύψαντα έρωτα των Κινέζων για τον χρυσό. Παραβιάζει και τον κανόνα της πολιτικής ορθότητας που επιβάλλει στους άνδρες να μην αναφέρονται στις ηλικίες των γυναικών. Και οι Αγγλοσάξονες είναι πολύ ευαίσθητοι σε κάτι τέτοια –εκτός κι αν είναι… μεθυσμένοι! Διότι είναι γνωστή η απαράδεκτη απάντηση που έδωσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε κάποια κυρία που του επισήμανε σε μια δεξίωση ότι είναι μεθυσμένος. «Αύριο το πρωί, όμως, εγώ θα είμαι ξεμέθυστος, ενώ εσείς θα είστε εξίσου άσχημη», είχε απαντήσει ο «πρωθυπουργός της νίκης».

Εν πάση περιπτώσει, ο Λίο Λιούις αποδίδει την είδηση ότι η Κίνα ξεπέρασε την Ινδία και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε πωλήσεις χρυσού στο ότι οι μεσήλικες Κινέζες που ανήκουν στην ανθούσα και ραγδαία διευρυνόμενη μεσαία τάξη σπεύδουν ομαδόν στα κοσμηματοπωλεία για να αποκτήσουν το χρυσό δαχτυλίδι γάμου που δεν είχαν μπορέσει να αγοράσουν όταν παντρεύτηκαν. Επίσης ο βρετανός ρεπόρτερ γράφει ότι «πίσω από το ρεσάλτο των κινέζων γιαγιάδων στα χρυσά περιδέραια, στα βραχιόλια, στα δαχτυλίδια, αλλά και στα χρυσά αγαλματίδια του προέδρου Μάο, οι χρηματιστές πιστεύουν ότι κρύβονται μαζικές αγορές χρυσού από την κυβέρνηση του Πεκίνου, που επωφελείται από τις χαμηλές τιμές για να αυξήσει τα διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κινεζικής Ενωσης Πωλητών Χρυσού, οι πωλήσεις του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκαν κατά 41% το 2013 στη χώρα συγκριτικά με το 2012. Και οι περισσότεροι από τους αγοραστές ήταν άνδρες και γυναίκες από 50 έως 70 ετών. Αυτοί έχουν την αγοραστική δύναμη να επενδύσουν σε χρυσό και αυτοί φοβούνται περισσότερο το ενδεχόμενο να σκάσει η φούσκα των ακινήτων στη χώρα ή να επιβραδυνθούν περαιτέρω οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, που υποχώρησαν ήδη από το 11% στο 7% μέσα σε μία πενταετία. Πολλοί από τους αγοραστές χρυσού ανήκουν, βεβαίως, στη μεσαία εισοδηματική τάξη, πολλοί ανήκουν όμως και στην ανώτερη –ως γνωστόν, ο ιδιότυπος κινεζικός καπιταλισμός έχει δημιουργήσει πάνω από ένα εκατομμύριο εκατομμυριούχους (σε δολάρια, φυσικά, όχι σε γουάν). Και ξοδεύουν κατά μέσο όρο (σε κάθε τους έξοδο για κοσμήματα ή για χρυσό εν γένει) περί τα 425 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στον ελληνικό Τύπο, οι κινέζοι τουρίστες ήταν οι καλύτεροι πελάτες των κοσμηματοπωλείων της Βουκουρεστίου. Με το κιλό αγόραζαν τους Ζολώτες και τους Λαλαούνηδες και ελπίζουμε να συνεχίσουν να τους αγοράζουν και φέτος. Κι ας ωθήσουν με τη συνήθειά τους αυτή ακόμη υψηλότερα την τιμή του κίτρινου μετάλλου, που ανέκαμψε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου (από τα 1.200 στις παρυφές των 1.300 δολαρίων η ουγκιά).