Την ώρα που τα φώτα στο Σότσι χαμηλώνουν εν όψει της τελετής λήξης των Χειμερινών Αγώνων, τα κρούσματα ντόπινγκ και σε αυτούς τους Aγώνες αρχίζουν να αποκαλύπτονται.

Για την ακρίβεια τα ανακοινώνει η ΔΟΕ από την Παρασκευή, αφού και τα πέντε κρούσματα είναι από ελέγχους που έγιναν από 17-19 Φεβρουαρίου.

Ενα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η «trimetazidine», ουσία που βρέθηκε στην oυκρανή πρωταθλήτρια του σκι Μαρίνα Λίσογκορ.

Πρόκειται για ουσία που μπήκε στις απαγορευμένες εφέτος τον Ιανουάριο και όπως απολογήθηκε στην ουκρανική Ολυμπιακή Επιτροπή η Μαρίνα Λίσογκορ πήρε το φάρμακο «Preductal», χωρίς να γνωρίζει ότι περιέχει το απαγορευμένο συστατικό, αρά δεν είχε πρόθεση να παραβιάσει τους κανονισμούς κατά του ντόπινγκ της ΔΟΕ.

Η Ουκρανή έχει αφήσει ήδη το Ολυμπιακό Χωριό όπως έγινε και με τη Γερμανίδα ΈΕβι Σαχενμπάχερ Στέλε, χρυσή ολυμπιονίκη στο δίαθλο τόσο στο Σόλτ Λέικ Σίτι (2002) όσο και στο Βανκούβερ (2010) και κάτοχο συνολικά πέντε ολυμπιακών μεταλλίων, που χρονικά ήταν το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ στο Σότσι, καθώς ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο που της έγινε στις 17 του μήνα

Ο λετονός παίκτης του χόκεϊ επί πάγου Βιτάλι Παβλόφ και ο Ιταλός αθλητή του μπόμπσλεϊ Γουίλιαμ Φορουλάνι ήταν επίσης ντοπέ (στην ουσία Methylhexaemine) και αποχώρησαν, με την Ιταλία μάλιστα να της δίνεται η δυνατότητα να αντικαταστήσει τον Ιταλό με άλλο μέλος στο τετραθέσιο μπόμπσλεϊ (Σαμουέλε Ρομανίνι).

Ντοπέ τέλος βρέθηκε και ο Αυστριακός σκιέρ Γιοχάνες Ντουέρ, που επίσης αποκλείστηκε από τα επόμενα αγωνίσματά του.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι τα κρούσματα ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολύ σπάνια και μάλιστα από τα 17 που είχαν σημειωθεί στην ιστορία (εκτός Σότσι) των αγώνων τα 14 ήταν μόνο σε Σόλτ Λέικ (2002) και Τορίνο (2006) από επτά σε κάθε διοργάνωση !

Ήδη το Σότσι πάντως πάει να σπάσει αυτό το θλιβερό ρεκόρ έχοντας επίσημα ανακοινώσει πέντε κρούσματα, δείχνοντας ότι η συγκεκριμένη μάστιγα έχει μπει για τα καλά και στα χειμερινά σπόρ.