Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφέρεται.

«Δεν το λέω αυτό για να φοβίσω κανέναν, αλλά είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να θέσουν εν αμφιβόλω την (εδαφική) ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης μιλώντας το Σάββατο στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24.

«Πρέπει να ειπωθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά οι απειλές είναι αληθινές», πρόσθεσε.

«Θα έλθει ο καιρός ο κόσμος να μάθει με πολύ σαφή τρόπο ποιοι ενήργησαν, και γιατί, για να αποδυναμώσουν και να αποσυνθέσουν την Ουκρανία», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στη χώρα, που χαρακτήρισε πολύ εύθραυστη.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι ακόμη δυναμική και από οικονομική άποψη. Οι δυσκολίες μόλις αρχίζουν», επισήμανε ο Τουσκ.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε να απελευθερωθεί η Γιούλια Τιμοσένκο, να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές τον Μάιο και απέπεμψε de facto τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που αρνείται να παραιτηθεί καταγγέλλοντας ένα πραξικόπημα.