Στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα προτού επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax η σύμβουλός τους, Άννα Γκέρμαν.

«Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την πρωτεύουσα, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη επιλογή», δήλωσε νωρίτερα ο ΒιτάλιΚλίτσκοεκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Οι προεδρικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν έως τις 25 Μαΐου, πρόσθεσε.

«Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο», δήλωσε ο Κλίτσκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5, έχοντας δηλώσει νωρίτερα ότι δημοσιογράφοι είχαν εισέλθει χωρίς καμιά δυσκολία στην κατοικία του προέδρου, που συνήθως φρουρείται αυστηρά, σε προάστιο του Κιέβου.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανούκοβιτς, ο Βολίντιμιρ Ρίμπακ, υπέβαλε την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Διαδηλωτές βρίσκονται σε απόσταση πενήντα μέτρων από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο μεταξύ η ουκρανική αντιπολίτευση θα ζητήσει τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης.

«Θα καταθέσουμε το κείμενο της απόφασης με αίτημα την παραίτηση του Γιανουκόβιτς» δήλωσε η Οκσάνα Ζινοβίγεβα, εκπρόσωπος του κόμματος Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τις Μεταρρυθμίσεις (UDAR) του Βιτάλι Κλίτσκο.

«Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές».

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί», τόνισε.