Στην αρχή είναι δύο, μετά γίνονται έξι, έπειτα μειώνονται στους τρεις. Είναι τα πρόσωπα, όλοι τους άνδρες, που βρίσκονται γύρω από τον γάλλο πρόεδρο. Μοιάζει με μια αλλόκοτη συνάντηση, όπου σκιές περνούν και ξαναπερνούν και πόρτες ανοίγουν και κλείνουν σαν σκηνικό οπερέτας. Η νύχτα έχει πέσει για τα καλά στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στον πρώτο όροφο του «πύργου», εκείνη την Πέμπτη της 9ης Ιανουαρίου, τα φώτα έχουν μείνει αναμμένα. Ολοι οι παριστάμενοι τα έχουν βάψει μαύρα. Σαν να έχουν καταλάβει ότι εκτός από την «κρίση» που πρέπει να αντιμετωπίσουν, το πρόβλημα του Φρανσουά Ολάντ είναι ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ. Και κατά κάποιο τρόπο και αυτοί.

«Ο μυστικός έρωτας του προέδρου» είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού Closer που θα κυκλοφορήσει μερικές ώρες αργότερα με τις φωτογραφίες του κρανοφόρου προέδρου και της Ζιλί Γκαγέ. Παρότι οι φήμες για τις φωτογραφίες είχαν φτάσει στα αφτιά τους μία εβδομάδα νωρίτερα, οι προεδρικοί σύμβουλοι δεν είχαν μπορέσει να αποτρέψουν τη δημοσίευση. Για να τους αποσπάσει την προσοχή, το περιοδικό του ομίλου Μονταντόρι είχε ετοιμάσει ένα ψεύτικο εξώφυλλο με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Βανέσα Παραντί. Κανένας από όσους ήξεραν δεν αμφέβαλλε για τη σχέση του Ολάντ με την Γκαγέ. Ωστόσο αντέδρασαν όπως οι χωρικοί στον μύθο του Αισώπου με τον βοσκό και τον λύκο. Από κάποια στιγμή και μετά, η προσοχή τους είχε χαλαρώσει. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν στην παγίδα του Closer.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Στις εννέα το βράδυ εκείνης της Πέμπτης κανένας από τους παριστάμενους στο Ελιζέ δεν έχει καταφέρει να πάρει το περιοδικό στα χέρια του. Στον τοίχο πίσω από το γραφείο κρέμεται ακόμη η φωτογραφία του Φρανσουά Ολάντ και της Βαλερί Τριερβελέρ από το βράδυ των εκλογών, όταν πιασμένο χέρι χέρι το ζεύγος τραγουδούσε το «La vie en rose» της Εντίτ Πιαφ. Το τεύχος δεν θα φτάσει στο προεδρικό μέγαρο παρά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Ο ταχυδρόμος είναι ένας μοτοσικλετιστής της αστυνομίας. Στην επιχείρηση απόκτησης του επίμαχου τεύχους είχε εμπλακεί ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ, ο οποίος είχε τηλεφωνήσει με τη σειρά του στον αστυνομικό διευθυντή του Παρισιού.

Η «φήμη» για τη σχέση με τη Ζιλί Γκαγέ είχε απασχολήσει τουλάχιστον είκοσι φορές τους προεδρικούς συμβούλους στον ενάμιση χρόνο που είχε εκλεγεί ο Ολάντ. Οταν επιχειρούσε να θέσει κάποιος από αυτούς το ζήτημα, ο γάλλος πρόεδρος χαμογελούσε και άλλαζε θέμα. Κάποιες άλλες φορές, είχε αρνηθεί την πραγματικότητα. Ο Φρανσουά Ολάντ ήθελε να πιστεύει ότι δεν είχε περάσει η εποχή όπου ο Φρανσουά Μιτεράν μπορούσε να κρατάει την προσωπική του ζωή κρυφή επί είκοσι χρόνια. Δεν ήθελε να το πιστέψει ούτε εκείνη τη νύχτα που οι σύμβουλοί του δεν τόλμησαν να του προσάψουν τίποτε για την απερισκεψία του.

Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ. Να ήταν έντονος ο πειρασμός άραγε; Η είδηση που θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας την επομένη ήταν σε πλήρη αντίθεση με το προφίλ που είχε οικοδομήσει ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντησή του όταν επί μία πενταετία κατηγορούσε τον Νικολά Σαρκοζί ότι είχε μπερδέψει την προσωπική ζωή του με τον δημόσιο βίο του και ότι αυτή η σύγχυση ήταν κάτι που οι γάλλοι πολίτες δεν μπορούσαν πλέον να υποφέρουν; Ο ίδιος δεν είχε υποσχεθεί στις 2 Μαΐου 2012 ότι η συμπεριφορά του ως προέδρου θα ήταν υποδειγματική; Δεν είχε δεσμευθεί ότι θα ήταν ακριβώς το αντίθετο του προκατόχου του;

Η λύση που προκρίνεται είναι αυτή της «ιδιωτικής υπόθεσης που θα ρυθμιστεί ιδιωτικά». Ο δικηγόρος τού Ολάντ τού εξηγεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μηνύσει ο ίδιος το περιοδικό. Το Ελιζέ, όμως, πρέπει να ξενυχτήσει για να χειριστεί την «υπόθεση Βαλερί». Υπάρχουν κάποιες δύσκολες στιγμές, όταν κάποιος είναι υποχρεωμένος να διαλέξει το σωστό στρατόπεδο. Γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Δυο βήματα από το γραφείο όπου συντάσσεται το ανακοινωθέν για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη λεγόμενη πτέρυγα «της Κυρίας», βρίσκεται η Βαλερί Τριερβελέρ.

Οι προεδρικοί σύμβουλοι τη γνωρίζουν καλά. Κάποιοι από αυτούς της οφείλουν την προαγωγή τους. Και ο Θεός ξέρει τις προσπάθειες που έκαναν για να την ευχαριστήσουν! Φοβόντουσαν τα ξεσπάσματά της. Παράλληλα, όμως, είχαν αρχίσει να διακρίνουν τις ενδείξεις τής προεδρικής δυσμένειας. Αυτός που θα έριχνε τελικά την ιδέα του ανακοινωθέντος στο οποίο θα αναφερόταν ότι η Βαλερί δεν διατηρεί γραφείο στο Ελιζέ είναι ένας πρώην δημοσιογράφος, ο Κλοντ Σεριγιόν. Ο Φρανσουά Ολάντ ξέρει ότι η σύντροφός του θα αισθανθεί βαθιά ταπεινωμένη και ότι αυτό θα στοιχίσει και στον ίδιο προσωπικά. Οι προεδρικοί σύμβουλοι φοβούνται τα χειρότερα. Ο ίδιος ο πρόεδρος ανησυχεί. Παρ’ όλα αυτά η αντίστροφη μέτρηση για τη Βαλερί Τριερβελέρ έχει αρχίσει.

Η Βαλερί στο νοσοκομείο

Στις 2 το πρωί ο γάλλος πρόεδρος καλεί κάποιους κοινούς φίλους του ζεύγους στο τηλέφωνο.

Η Βαλερί έχει αισθανθεί «αδιαθεσία». Ανάμεσά τους είναι ο καθηγητής Νευρολογίας και προεδρικός σύμβουλος σε θέματα υγείας Ολιβιέ Λιόν Καέν.Η Βαλερί θα μεταφερθεί στις 5 το πρωί στο νοσοκομείο. Για την εισαγωγή της έχουν ενημερωθεί μόνο ο διευθυντής του ιδρύματος, ο επικεφαλής τής ψυχιατρικής κλινικής και δύο νοσοκόμες.

Η κατάσταση της Βαλερί είναι τέτοια, που φεύγοντας θα ξεχάσει την τσάντα της και τα κινητά της τηλέφωνα.