Οπρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα συναντήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο µε τον Δαλάι Λάµα (φωτογραφία) παρά τις µεγάλες αντιδράσεις της Κίνας, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι η συνάντηση αυτή θα επέφερε µεγάλο πλήγµα στις σχέσεις µεταξύ των δύο χωρών.

Ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τον θιβετιανό πνευματικό ηγέτη, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών. Η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία φωτογράφων και σε αντίθεση με προηγούμενες επισκέψεις ο Δαλάι Λάμα αναχώρησε από τον Λευκό Οίκο χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Οταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη συνάντηση αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα ζητώντας από τον Μπαράκ Ομπάμα να την ακυρώσει. Η Κίνα στην ανακοίνωσή της χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατηγορώντας τον Ομπάμα ότι επιτρέπει στον Δαλάι Λάμα να χρησιμοποιήσει τον Λευκό Οίκο για να προβάλει τις αντικινεζικές του δραστηριότητες. Ο Ομπάμα δέχθηκε τον Δαλάι Λάμα στο Δωμάτιο των Χαρτών του Λευκού Οίκου αντί για το Οβάλ Γραφείο, όπου ο αμερικανός πρόεδρος παραδοσιακά υποδέχεται ξένους ηγέτες για να φωτογραφιστεί μαζί τους. Παρά τα αιτήματα που έκαναν μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύψουν τη συνάντηση, ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε τη σχετική άδεια επειδή οι αμερικανικές Αρχές πιθανότατα δεν ήθελαν να δώσουν επίσημο χαρακτήρα σε αυτήν.