Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ έχει αφοπλιστεί μερικώς, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς επιτροπής επαλήθευσης της εκεχειρίας που έχουν κηρύξει οι αυτονομιστές οι οποίοι από το 2011 έχουν διακηρύξει ότι εγκαταλείπουν τον ένοπλο αγώνα.

«Επαληθεύσαμε ότι η ΕΤΑ έθεσε εκτός λειτουργίας ένα μέρος των όπλων και των εκρηκτικών της» είπε ο επικεφαλής της επιτροπής Ραμ Μανικαλίνγκαμ.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπιλμπάο, στη βόρεια Ισπανία.

Ο Μανικαλίνγκαμ είπε ότι έχει στη διάθεσή του έναν λεπτομερή κατάλογο των όπλων που παραδόθηκαν, στα οποία περιλαμβάνονται τουφέκια, πιστόλια και εκρηκτικές ύλες. Δεν είναι ωστόσο σαφές τι ποσοστό του συνολικού εξοπλισμού της έχει συμφωνήσει να αποσύρει η ΕΤΑ.

Στον ιστότοπο της βασκικής εφημερίδας Gara αλλά και σε εκείνον του τηλεοπτικού δικτύου BBC παρουσιάστηκε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται δύο κουκουλοφόροι, μέλη της ΕΤΑ, να παραδίνουν όπλα και πυρομαχικά στους ειδικούς της διεθνούς επιτροπής.

Το βίντεο αυτό γυρίστηκε τον Ιανουάριο σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία. Οι κουκουλοφόροι δείχνουν στους εμπειρογνώμονες , μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μανικαλίνγκαμ, πολλά πιστόλια, πυρομαχικά, πυροκροτητές, εκρηκτικά και άλλον οπλισμό.

Στη συνέχεια τα δύο μέλη της ΕΤΑ παρουσιάζουν ένα έγγραφο και ο ένας τους το σφραγίζει. Ο Μανικαλίνγκαμ το παίρνει και το υπογράφει.

Στις 20 Οκτωβρίου 2011 η ΕΤΑ είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει οριστικά τη βία όμως μέχρι τώρα αρνιόταν να καταθέσει τα όπλα εάν δεν γίνονταν δεκτά ορισμένα από τα αιτήματά της, κυρίως όσον αφορά τα μέλη της που κρατούνται σε φυλακές στη Χώρα των Βάσκων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από