Τουλάχιστον 80 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ανέφερε ότι ανησυχεί έντονα για αυτή την «κορύφωση».

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτή την αξιοσημείωτη κορύφωση των εκτελέσεων στο Ιράν από την αρχή της χρονιάς. Σε μόλις κάτι περισσότερο από επτά εβδομάδες, τουλάχιστον 80 πρόσωπα έχουν εκτελεστεί. Ορισμένες αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να ανέρχεται σε 95» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,  Ραβίνα Σαμντασάνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η πλειονότητα των εκτελέσεων σχετίζονται με αδικήματα τα οποία αφορούν τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι η εσχάτη των ποινών όπως επιβάλλεται δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο της επιβολής της για «πιο σοβαρά εγκλήματα», όπως αυτά προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο, σημείωσε η Σαμντασάνι.
Εξάλλου, όπως είπε η ίδια, ένας ορισμένος αριθμός ανθρώπων εκτελείται μυστικά, ενώ τουλάχιστον επτά πρόσωπα έχουν εκτελεστεί σε δημόσια θέα φέτος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αλόγιστη επιβολή της ποινής του θανάτου στο Ιράν, και ιδίως σε βάρος πολιτικών κρατουμένων και μελών μειονοτήτων, είναι πρόδηλη από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, παρά τις «ενθαρρυντικές ενδείξεις» οι οποίες έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες με την απελευθέρωση πολλών φυλακισμένων για εγκλήματα γνώμης, ιδίως της δικηγόρου Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι (περιλαμβανομένων 28 γυναικών) εκτελέστηκαν το 2013 και οι 57 εξ αυτών θανατώθηκαν δημόσια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι απαγχονίσεις παραμένουν το μέσο επιλογής των αρχών για τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών, σύμφωνα με την Σαμντασάνι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από