Το ξέσπασμα του τεχνικού του Παναθηναϊκού Αργύρη Πεδουλάκη μετά τη μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού, τα είχε όλα. Παρομοίασε αρχικά την ομάδα του με την θρυλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ομάδα της εποχής του Μάτ Μπάσμπι, που ξαναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου όταν και χάθηκαν πολλοί από τους τρομερούς «Μπέμπηδες».

«Αυτό που έγινε στην αρχή της περσινής περιόδου με τον Παναθηναϊκό είναι ανάλογο με αυτό που έπαθε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακούγεται λίγο μακάβριο, αλλά το λέω σαν παράδειγμα, διότι τότε η βρετανική ομάδα έχασε σχεδόν όλους τους παίκτες της στο αεροπορικό δυστύχημα και ξαναβρήκε το δρόμο της αλλά χρειάστηκε να περάσουν επτά χρόνια για να ξαναπάρει τίτλο.

»Ο Παναθηναϊκός χτίστηκε από την αρχή αλλά είναι εδώ και έχει πάρει ήδη τρεις τίτλους. Εμείς δεν κρυβόμαστε από τον κόσμο μας αλλά τα λέμε όλα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να έχουμε έλληνες παίκτες σε κορυφαίο επίπεδο. Ο Μπράμος είναι πλέον παίκτης κορυφαίου επιπέδου μετά από 1,5 χρόνο. Σε τέτοιο επίπεδο όταν κλείνεις ένα κομμάτι πρέπει να ανοίγεις ένα άλλο. Ξέρουμε το πρόβλημα, αλλά είμαστε εδώ» τόνισε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού που συνέχισε ακόμα πιο λάβρος αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κυρίως για ανθρώπους του Ολυμπιακού (όχι τους παίκτες), αλλά και για δημοσιογράφους, ενδεχομένως και για κάποιους Παναθηναϊκούς του… καναπέ.

«Δεν έχουμε βαφτίσει mind games την άμυνα, αλλά το να διαβάζεις το παιχνίδι. Ούτε οι διαιτητές φταίνε ούτε άλλα πράγματα και νομίζω απόψε καταρρίφθηκαν όλα αυτά. Σεβόμαστε απόλυτα σε όλες τις δηλώσεις μας τον αντίπαλο και πια απαιτούμε και τον ανάλογο σεβασμό. Πέρσι μετά τον τελικό στο Κύπελλο και μετά τον πρώτο τελικό που πήγε το ματς στους 20 πόντους κάποιοι μίλησαν για διαιτησία. Ολοι οι παίκτες του Ολυμπιακού όμως και σας παραπέμπω σε δηλώσεις του Λο, του Μάντζαρη και πολλών άλλων έλεγαν ότι ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας και το μπάσκετ. Νικήσαμε σε δύο μήνες τρία παιχνίδια συνεχόμενα με διαφορετικές συνθήκες σε κάθε ματς, όλες οι θεωρίες έπεσαν.Νομίζω ότι αν δείτε από τον Οκτώβριο που παίξαμε, αλλά και τα δέκα συνολικά ντέρμπι, αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να κατεβάζουμε πάρα πολύ το μέσο όρο του αντιπάλου μας.

«Πώς σταματάμε τον Σπανούλη… »

»Αυτό που γίνεται με την άμυνά μας μπορούμε να το σχολιάσουμε μόνο εμείς. Εμείς μπορούμε να πούμε πως σταματάμε τον Σπανούλη. Αναλύουμε κάθε φάση του. Αν ήταν τόσο απλοϊκό θα το έκαναν όλες οι ομάδες. Γιατί δεν το καταφέρνει καμία άλλη στην Ευρώπη. Είναι ένας μεγάλος παίκτης που για να καταφέρουμε αυτά που κάνουμε, απαιτούνται ατελείωτες εργατοώρες με τους συνεργάτες μου. Σε κάθε παιχνίδι και με πολύ μελέτη. Δεν είναι ένα και δύο παιχνίδια αλλά το έχουμε καταφέρει σε τόσα.

»Μind games είναι να λες ότι ο Διαμαντίδης είναι γερασμένος; Ο Διαμαντίδης είναι εδώ και έχει πάρει τρεις τίτλους. Μόνο εμείς μπορούμε να μιλήσουμε. Ολα αυτά καταρρίφθηκαν. Ολες οι ομάδες παίζουν με τα ατομικά τους χαρακτηριστικά» τόνισε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού που μίλησε και για τον πολυτιμότερο παίκτη του αγώνα τον Ρόκο Λένι Ούκιτς.

«Εντάξει ο Ρόκο έχει ένα διετές συμβόλαιο. Εμείς στηρίζουμε τους παίκτες. Οταν συμβεί κάτι με την Εθνική δεν μπορείς να κόψεις έναν παίκτη. Ο Ρόκο ζει έναν γολγοθά. Προσπαθεί να είναι εδώ και να βοηθήσει. Σήμερα έχουμε λίγα λάθη, διαθέτουμε την καλύτερη επίθεση αλλά δεν μπορούμε να το κεφαλαιοποιήσουμε αυτό στην επίθεση καθώς ο Ρόκο δεν μπορεί να τρέξει. Τον Παππά θα τον βοηθήσει στην καριέρα του ότι έπαιξε στη θέση “1”, αλλά είναι “2” όπως κι ο Κάρι και απλά χρησιμοποιούμε τρυκ καθώς ο Ρόκο δεν μπορεί να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Ουσιαστικά παίζει περισσότερο πνευματικά και λιγότερα σωματικά πλέον και τον έχουμε χάσει και αμυντικά και επιθετικά. Στη Μάλαγα μας έλειψε και ο Γκιστ ειδικά στην άμυνα».

Οσο για την – πραγματικά μοναδική – ατμόσφαιρα στο γήπεδο, ο «Αρτζι» ευχαρίστησε τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ευχήθηκε να δει κάτι ανάλογο και στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά θύμισε: «Θεωρώ ότι είναι θέμα της ελληνικής πολιτείας και όχι του αθλητικού κινήματος και γι’ αυτό δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση».

Μπαρτζώκας: «Δεν έχω κανένα παράπονο από τους παίκτες μου»

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας υπεραμύνθηκε των αποφάσεων των παικτών του ακόμα και όταν αυτοί προτίμησαν άστοχα τρίποντα.

«Δεν έχω παράπονο από τους παίκτες μου που είναι λογικό σε κάποιες φάσεις να λειτουργούν και με το ένστικτο. Εκεί δεν μπορεί να επεμβαίνει πάντα ο προπονητής. Εμείς είχαμε ένα πλάνο και παίζοντας με αυτό τον τρόπο στο πρώτο ημίχρονο είχαμε 75% στο δίποντο. Οταν το παιχνίδι είναι κλειστό υπάρχουν φάσεις ενστίκτου από τους παίκτες. Εγινε κυκλοφορία και πήραν τα σουτ που αν είχαν μπει θα είχαμε πάρει το ματς. Ακόμα και η Μπαρτσελόνα κέρδισε με ένα σουτ του Λόρμπεκ με ταμπλό. Παίζουν ρόλο η τύχη η συγκυρία και η προσωπικότητα στα κλειστά ματς. Είχαμε συγκεκριμένο πλάνο αρκετά αποτελεσματικό παίζοντας απέναντι σε μία καλή και έμπειρη ομάδα. Ορισμένες αποφάσεις απλώς στο τέλος επιθετικές ή αμυντικές έκριναν το ματς» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού που θύμισε ότι ακόμα έχει πολύ δρόμο ο όμιλος:

«Είχα πει ότι είτε κερδίζαμε είτε χάναμε έχουμε άλλους δύο μήνες παιχνίδια. Η φιλοσοφία μας είναι να ξεχνάμε γρήγορα τι γίνεται και να κοιτάξουμε τα επόμενα ματς.Απόψε έγινε ένα παιχνίδι κλειστό όπως αναμενόταν. Ολοι περίμεναν αυτό το σκορ. Νομίζω ότι ελέγξαμε τον ρυθμό με την καλή δουλειά στα ριμπάουντ. Πήγαμε το παιχνίδι εκεί που θέλαμε. Αρκετές φορές κάναμε τακτικά λάθη ενώ ήμασταν μπροστά στο σκορ. Δεν βάλαμε παραπάνω πίεση στον Παναθηναϊκό που είχε πλεονέκτημα.

»Ο αντίπαλός μας κάπως έτσι παίζει το παιχνίδι. Εκτέλεση κοντά στα 20», πίεση στο επιθετικό ριμπάουντ και αυτό διαμορφώνει τον ρυθμό. Ελέγχοντας τον ρυθμό απόψε, ένιωθα ότι θα πήγαινε σε μία – δύο αποφάσεις στο τέλος. Ηταν καλό ότι θα κρινόταν έτσι. Γενικά δεν είναι εύκολο να πας ένα παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και να το πας στους 85 πόντους. Πρέπει να βάλεις πολλά περιφερειακά σουτ όπως η Ουνικάχα, όχι σίγουρα σε αυτό το γήπεδο. Ηταν μόλις η δεύτερη εκτός έδρας ήττα μας στην Ευρωλίγκα και πρέπει να την ξεπεράσουμε γρήγορα».