Η αυριανή κλήρωση της προκριματικής φάσης του Euro 2016, στο Συνεδριακό Κέντρο Ακρόπολις, στη Νίκαια της Γαλλίας σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Για πρώτη φορά στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα συμμετάσχουν 24 φιναλίστ ενώ ρεκόρ αποτελεί και η συμμετοχή 53 χωρών στα προκριματικά.

Οι χώρες θα χωριστούν σε έξι γκρουπ δυναμικότητας από τα οποία θα προκύψουν οκτώ όμιλοι των έξι ομάδων και ένας των πέντε. Για τηλεοπτικούς λόγους οι Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα συμπεριληφθούν σε ομίλους των έξι ομάδων. Για πολιτικούς λόγους δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους το Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία και η Ισπανία με το Γιβραλτάρ.

Η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο γκρουπ των ισχυρών μαζί με τις Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ρωσία και Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Η κλήρωση θα αρχίσει στις 13.00 ώρα Ελλάδας και στη διαδικασία θα συμμετάσχουν εκτός των Ριουντ Γκούλιτ και Μπισέντε Λιζαραζού, 13 από τους κορυφαίους ευρωπαίους πορτιέρο του παρελθόντος, ανάμεσά τους και ο Αντώνης Νικοπολίδης.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν στην κλήρωση ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής και ο ομοσπονδιακός προπονητής Φερνάντο Σάντος.