Τα tweets των ελλήνων πολιτικών συνήθως δεν έχουν καμιά πρωτοτυπία. Βομβαρδίζουν τους «ακολούθους» τους με βαρετές ενημερώσεις του μιντιακού τους προγράμματος. «Σε πέντε λεπτά είμαι καλεσμένος στην εκπομπή «ΠΡΩΪΝΟ ANT-1″ με τον Γιώργο Παπαδάκη!» και μερικές ώρες αργότερα «Σήμερα στις 19:15 στον ΣΚΑΪ με τον Νίκο Ευαγγελάτο».

Αλλωστε εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις sui generis πολιτικών, όπως ο Αδωνις ή η Ραχήλ, όπου ο πολιτικός –και δη η ακατάσχετη εξωστρέφειά του –είναι το μήνυμα, οι περισσότεροι προτιμούν τα ενορχηστρωμένα τιτιβίσματα. Δεν τουιτάρουν αυθόρμητα, έχουν επιτελείο που πληκτρολογεί γι’ αυτούς. Στην εποχή που τα σόσιαλ μίντια μπορούν να καταστρέψουν πολιτικές καριέρες, κυρίως γιατί τα γραπτά μένουν, κανείς επαγγελματίας της πολιτικής δεν θα ήθελε να την πατήσει όπως ο ερασιτέχνης Θόδωρος Καρυπίδης.

Μέχρι κι αυτά που γράφονται όμως φιλτραρισμένα στα σόσιαλ μίντια, είναι πιο ενδεικτικά από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών. Κι αυτό γιατί αποκαλύπτουν πώς οι ίδιοι θέλουν να πλασάρουν τον εαυτό τους. «ΤΑ ΝΕΑ» σέρφαραν στους προσωπικούς λογαριασμούς των υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας. Παρότι η καμπάνια για την Αθήνα είναι ακόμη στην αρχή, μια ματιά στα τιτιβίσματα των τελευταίων ημερών δίνει μια ιδέα για το πώς καλλιεργούν ήδη το προφίλ τους οι βασικοί υποψήφιοι.

Γιώργος Καμίνης

676 tweets 7.096 ακόλουθοι

Μιλούν οι αριθμοί

«46 έργα-παρεμβάσεις ύψους 96,9 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί και υλοποιούνται, αναζωογονώντας τον αστικό ιστό και την οικονομία της Αθήνας». «Αναλάβαμε τον Δήμο με 47 εκ. € λογιστικό έλλειμμα, 48 εκ. € χρέος προς προμηθευτές, 219 εκ. € δάνεια και μειωμένη κρατική επιχορήγηση». «750 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στις 270 start up νέες επιχειρήσεις που ωφελούνται από τις υποδομές του “ΕΡΓΟ ΑΘΗΝΑ”». Τα τιτιβίσματα του νυν δημάρχου είναι πιστά στον τεχνοκρατισμό του κυρίου καθηγητή. Θυμίζουν κάτι από τη σχολαστικότητα που συμβόλιζε το σημιτικό μπλοκάκι. Είναι αριθμολάγνος και δεν το κρύβει. Οπως άλλωστε τουίταρε: «Πολιτική δεν είναι μόνον οι κραυγές και η συνθηματολογία».

Αρης Σπηλιωτόπουλος

1.114 tweets 8.037 ακόλουθοι

Θελήσεις κι αγάπες…

«Εχουμε σχέδιο και θέληση να αλλάξουμε την Αθήνα! Αν όλοι μαζί ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε θαύματα για την πόλη μας!». «Ολοι μαζί ενωμένοι μπορούμε! Με σχέδιο και πρόγραμμα! Για την Αθήνα που αγαπάμε και μας αξίζει!». Η επανάληψη άλλωστε είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Ο Αρης μένει πιστός στο στυλ της γλυκερής (βλέπε και αβραμοπούλειας) μεγαλοστομίας, το οποίο εφάρμοσε απαρέγκλιτα στη μέχρι τώρα καριέρα του. Και στα εφέ. «Σηκώνουμε τα μανίκια, ώρα για σκληρή δουλειά!» γράφει ως λεζάντα σε μια φωτογραφία του (την οποία φυσικά ανέβασε στο twitter) στην οποία ποζάρει… αυθορμήτως έχοντας διαλέξει για την περίσταση το φούξια πουλόβερ του. Μπροστά από μια τηλεοπτική κάμερα.

Νικήτας Κακλαμάνης

417 tweets 3.846 ακόλουθοι

Θούριοι ενός αντάρτη

«Δεσμεύομαι για την Αθήνα μας. Μια Αθήνα πάνω από όλους και απ’ όλα. Βγαίνω μπροστά και επωμίζομαι την ευθύνη, πέρα από κάθε ιδεολογία…» έγραψε με το γνωστό ηρωικό στυλ του αντάρτη αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Εκτοτε έκρινε απαραίτητο να ενημερώσει με 11 tweets το φιλοθέαμον κοινό για τις τηλεοπτικές και τις ραδιοφωνικές του εμφανίσεις. Πρωταγωνιστεί άλλωστε συχνά-πυκνά στα τηλεπαράθυρα μια και, ευκαιρίας δοθείσης, παίρνει το όπλο του κατά των μνημονιακών πολιτικών. Τουιτάρει όμως και προκλήσεις. «Καλώ τον κ. Καμίνη να περπατήσουμε μαζί στην Αθήνα και να μου δείξει το πραγματικό έργο που έκανε για την πόλη μας». Προφανώς με την ακολουθία τηλεοπτικών συνεργείων, γιατί αλλιώς αντιμνημονιακή αντίσταση δεν νοείται.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

37 tweets 680 ακόλουθοι

Ψηφιακή ντουντούκα

«Στηρίζουμε όλοι και όλες με την παρουσία μας τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) της γειτονιάς μας (φωτογραφία από τον ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας)» τουίταρε τη Δευτέρα. Και ναι! Είχε ανεβάσει ενσταντανέ όπου παρακολουθεί προσεκτικά έναν κύριο που του μιλάει ακριβώς κάτω από μια λευκή ταμπελίτσα που γράφει ΕΟΠΥΥ. Για τον νεαρό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ η πόλη είναι απλά το σκηνικό της αγωνιστικής γυμναστικής. Τι κι αν ζητήματα όπως ο ΕΟΠΠΥ δεν συγκαταλέγονται στις αρμοδιότητες του δημάρχου; Προσφέρονται για να εκδηλώσει κανείς την αντιμνημονιακή του αγανάκτηση. «Δεν δικαιούνται να επικαλούνται την αισθητική της πόλης, αυτοί που αφαίρεσαν παντελώς την αξιοπρέπεια των δημοτών» γράφει. Η εικονογράφηση δεν λείπει. Πρόκειται για τη φωτογραφία μιας κυρίας που ψάχνει στα σκουπίδια.