«Μην χρησιμοποιείτε καθημερινά εσώρουχα – κορσέδες που διαμορφώνουν το σώμα»: αυτό συνιστούν βρετανοί και αμερικανοί ειδικοί οι οποίοι συσχετίζουν τη συχνή και παρατεταμένη χρήση τους με πολλά δεινά για την υγεία –από τις καούρες στο στομάχι και τα προβλήματα στη μέση μέχρι τις θρομβώσεις, τους κιρσούς και τις επίμονες δερματοπάθειες. Οπως εξήγησε στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Τζόναθαν Ουίλσον, χειρουργός εντέρου στη London Clinic, το πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης οφείλεται στο ότι το στομάχι βρίσκεται στην αριστερά πάνω πλευρά της κοιλιάς, ανάμεσα στον ομφαλό και το στέρνο –ακριβώς στο σημείο όπου φτάνουν τα εσώρουχα – κορσέδες που καλύπτουν την κοιλιά. «Τα εσώρουχα αυτά πιέζουν τα εσωτερικά όργανα και η πίεση στον στόμαχο μπορεί να ωθήσει το όξινο περιεχόμενό του προς τον οισοφάγο», είπε. Οταν συμβεί αυτό, το επακόλουθο είναι το αίσθημα καύσου που αποκαλούμε «καούρες».

«Αν μία γυναίκα δεν έχει ακόμα πρόβλημα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης αλλά έχει προδιάθεση να την εκδηλώσει, η χρήση τόσο σφικτού εσωρούχου μπορεί να την ενεργοποιήσει», προειδοποίησε ο δρ Ουίλσον. «Αν μια γυναίκα ήδη έχει καούρες δεν πρέπει να χρησιμοποιεί καθόλου τα εσώρουχα αυτά. Οσον αφορά τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες είναι και οι συχνότερες χρήστριες τέτοιων εσωρούχων, αυτές ήδη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διότι το περιττό σωματικό λίπος σπρώχνει προς τα πάνω το στομάχι. Αντί, λοιπόν, να χρησιμοποιούν εσώρουχα – κορσέδες για να φορέσουν ένα νούμερο μικρότερο, θα ωφελήσουν πολύ περισσότερο την υγεία τους με δίαιτα και γυμναστική». Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή: υπολογίζεται ότι το 25% των Ελλήνων βασανίζεται από καούρες, αλλά και από πικρή γεύση στο στόμα, χρόνιο βήχα και δυσφαγία (δυσκολίες στην κατάποση) που συχνά τη συνοδεύουν, επειδή τα οξέα του στομάχου τραυματίζουν τον οισοφάγο και οδηγούν στην εμφάνιση ελκών (πληγών) και ουλών, που του προκαλούν στένωση. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι οι χρόνιες καούρες που δεν αντιμετωπίζονται συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, κατά τον δρα Ουίλσον. Το πρόβλημα αρχίζει όταν οι καούρες εξελίσσονται σε μία διαταραχή που αποκαλείται οισοφάγος Barrett και ουσιαστικά είναι η εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου. Δίχως θεραπεία, η διαταραχή αυτή, που θεωρείται προκαρκινική κατάσταση, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

«Δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι πάσχοντες από οισοφάγο Barrett, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος στις ηλικίες άνω των 50 ετών», διευκρίνισε ο δρ Ουίλσον. «Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγεται οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο».

Σπαστική κολίτιδα

Οι δυνητικοί κίνδυνοι για το πεπτικό, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ο δρ Τζον Κέμερλε, καθηγητής Ιατρικής και Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια, εξήγησε στη «Huffington Post» ότι τα εσώρουχα – κορσέδες αντενδείκνυνται για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το σύνδρομο αυτό, που κοινώς αποκαλείται σπαστική κολίτιδα, είναι λειτουργική ανωμαλία του εντέρου και προκαλεί πόνο και δυσφορία στην κοιλιά, σε συνδυασμό με αλλαγές στις κενώσεις για περίοδο μεγαλύτερη των τριών μηνών.

«Οταν κάποιος έχει αδυναμία στο κατώτερο πεπτικό και τάση προς διάρροια, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πιέσεως μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια ακράτειας κοπράνων», είπε ο δρ Κέμερλε. Και ο δρ Ουίλσον πρόσθεσε ότι η πίεση που ασκούν τα εσώρουχα – κορσέδες στα έντερα είναι τέτοια που μπορεί να αλλάξει τη διάβαση του εντέρου –και οτιδήποτε τη διαταράσσει αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στην έξαρση του συνδρόμου, το οποίο υπολογίζεται ότι προσβάλλει πάνω από έναν στους δέκα ενηλίκους.

Ενα άλλο πρόβλημα, κατά τον δρα Ουίλσον, είναι ότι η συμπίεση των εντέρων εμποδίζει την πέψη. «Είναι όπως όταν κάποιος τρώει πολύ και αναγκάζεται να χαλαρώσει τη ζώνη του», είπε παραστατικά. «Αυτό το κάνει γιατί αισθάνεται πως η κοιλιά του (στην πραγματικότητα τα έντερα) χρειάζεται χώρο για τη διάβαση του φαγητού. Αν, όμως, κάποιος δεν χαλαρώσει την πίεση, όπως γίνεται όταν φοράει στενά εσώρουχα, θα παρεμποδιστεί η πέψη και το επακόλουθο μπορεί να είναι αέρια και τυμπανισμός (φούσκωμα)».

Κακή στάση, πόνος στη μέση

Η χρήση των εσωρούχων-κορσέδων μπορεί επίσης να εξασθενήσει τους μυς της κοιλιάς και να πλήξει τη στάση του σώματος, κατά τον οστεοπαθητικό Ρόμπερτ Σανκς, διευθυντή της κλινικής The Harley Street Spine Clinic. Οπως εξήγησε, την κοιλιά περικλείει ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς –ο βαθύτερος κοιλιακός μυς, ο ρόλος του οποίου είναι να σταθεροποιεί τον κορμό και τη σπονδυλική στήλη.

Οταν όμως ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί συνεχώς ένα στήριγμα γύρω από τον κορμό του ο μυς αυτός εξασθενεί. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση υποστηρίγματος μας κάνει να μην δίνουμε προσοχή στη στάση του σώματός μας. Οταν, λοιπόν, κάποιος βγάλει τα εσώρουχα, ο εγκάρσιος κοιλιακός μυς δεν θα μπορεί να κρατήσει σε καλή στάση τον κορμό του σώματος.

Ακόμα χειρότερα, όμως, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα όταν πιέζονται από έναν κορσέ. Οι αρθρώσεις αυτές λέγονται ζυγοαποφυσιακές, βρίσκονται στα πλάγια κάθε σπονδύλου και μαζί με τους μεσοσπονδύλιους δίσκους παίζουν ρόλο στη σταθερότητα και στην ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης. Η ανεμπόδιστη κίνηση των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων είναι απαραίτητη για την καλή ενυδάτωση του δίσκου, ειδάλλως το επακόλουθο είναι πόνος.

Μουδιάσματα και θρομβώσεις

Μία άλλη δυνητική συνέπεια των εσωρούχων – κορσέδων είναι ο πόνος και τα μουδιάσματα στα πόδια εξαιτίας παραισθητικής μηραλγίας –μιας διαταραχής που εμφανίζεται όταν συμπιέζονται τα περιφερειακά νεύρα στους μηρούς, κατά τη δρα Κάρεν Ερικσον, χειροπράκτη στην Κλινική Erikson Healing Arts στη Νέα Υόρκη. Αυτό οφείλεται στο ότι με τα συγκεκριμένα εσώρουχα είναι σαν να φοράει ένας υγιής άνθρωπος σφικτούς ελαστικούς επιδέσμους στα πόδια του.

Για τον ίδιο λόγο υπάρχει και κίνδυνος θρόμβωσης, κατά τον δρα Κωνσταντίνο Κυριακίδη, αγγειοχειρουργό στην Private Clinic του Λονδίνου. «Οτιδήποτε επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, όπως τα περιοριστικά ρούχα, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση», προειδοποιεί. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη, διότι αν ο θρόμβος αποκολληθεί από τη θέση του μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονική εμβολή, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί περιστατικά ανθρώπων που έπαθαν θρομβοεμβολή εξαιτίας των λανθασμένων εσωρούχων.

Σε αντίθεση, εξάλλου, με ό,τι πιστεύουν πολλοί, τα εσώρουχα-κορσέδες όχι μόνο δεν βελτιώνουν τους κιρσούς, αλλά τους επιδεινώνουν κιόλας, επισήμανε ο δρ Κυριακίδης.

Οι κιρσοί εμφανίζονται όταν είναι αδύναμα τα τοιχώματα των φλεβών και οι βαλβίδες τους και όταν το εσώρουχο είναι πάρα πολύ σφιχτό στο πάνω μέρος του ποδιού η φλεβική κυκλοφορία μειώνεται ακόμα περισσότερο, οπότε υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθούν οι κιρσοί.

Και για όσους σπεύσουν να υποστηρίξουν πως οι κιρσοί ούτως ή άλλως αντιμετωπίζονται (και) με σφικτές, ελαστικές κάλτσες, ο δρ Κυριακίδης επισημαίνει ότι αυτές οι κάλτσες πιέζουν το πόδι από το πέλμα προς τα πάνω και όχι μόνο από τον μηρό.

Μία άλλη συνέπεια της κακής κυκλοφορίας του αίματος εξαιτίας της πίεσης από τα εσώρουχα είναι το πρήξιμο των αστραγάλων, αλλά και αίσθημα πόνου στους άκρους πόδες, πρόσθεσε ο δρ Κυριακίδης.

Δερματοπάθειες και ακράτεια

Το δέρμα επίσης υποφέρει όταν το πιέζουν καθημερινά τα εσώρουχα-κορσέδες –και ένας κίνδυνος είναι η εμφάνιση μολύνσεων που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Αυτό οφείλεται στο ότι τα σφικτά εσώρουχα παγιδεύουν την υγρασία στο δέρμα και το καθιστούν ευάλωτο στη μόλυνση από μύκητες και βακτήρια, εξήγησε η δρ Μάριαν Μικάιλ, δερματολόγος στην Κλινική Spring Street Dermatology της Νέας Υόρκης.

Η πιο συχνή λοίμωξη είναι η θυλακίτιδα, που εμφανίζεται όταν παγιδεύονται βακτήρια στους θυλάκους των τριχών και δημιουργούνται μεγάλα σπυριά γεμάτα πύον. Η θυλακίτιδα είναι πολύ συχνή στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, καθώς και στους πάσχοντες από διαβήτη, διότι τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένα εξάνθημα, συχνά στις πτυχές του δέρματος, το οποίο είναι κόκκινο, προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή εξίδρωση (τρέχει υγρό), κατά τη δερματολόγο δρα Σαμάνθα Μπάουντινγκ από το Λονδίνο.

Τα εσώρουχα – κορσέδες μπορεί τέλος να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακράτεια ούρων από προσπάθεια (stress incontinence) η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουροδόχου κύστης και προκαλείται από οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην κοιλιά, κατά τη δρα Ερικσον.