Τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα εξετάσει και θα προωθήσει την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας αποφάσισαν σε συνάντησή τους, την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο αλβανός ομόλογος του Νασίπ Νάκο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης, υψηλόβαθμα στελέχη των δύο υπουργείων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των φυλακών των δύο χωρών, η δε αλβανική πλευρά ζήτησε τη συμβολή του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε τεχνικό επίπεδο.

Έμφαση δόθηκε στην προώθηση αλβανών κρατούμενων από τις φυλακές της Ελλάδας στις φυλακές της γειτονικής χώρας και αντίστροφα.

Στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα κρατούνται σήμερα 2.850 Αλβανοί.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσουν το ζήτημα της μεταφοράς των κρατουμένων και στη συνέχεια θα υπογράψουν διμερή συμφωνία.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τα σωφρονιστικά συστήματα των δύο χωρών και τη δυνατότητα μεταφοράς κρατουμένων υπηκόων μιας χώρας στη χώρα καταγωγής τους. Δηλαδή, αλβανών υπηκόων που εκτίουν ποινή φυλάκισης στη χώρα μας, να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινή τους στις φυλακές της Αλβανίας και αντιστρόφως» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Από την πλευρά του, ο αλβανός υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: «Δεν είναι τυχαίο που εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ και ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σήμερα στην Αλβανία. Αυτό αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας πλέον έχουν εντατικοποιηθεί. Επιθυμούμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ και αναμφίβολα αυτό απαιτεί την εκπλήρωση κάποιων όρων. Ασφαλώς τους όρους δεν θα μπορούσαμε να τους πετύχουμε μόνοι μας» δήλωσε.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του κ. Αθανασίου. Το υπουργείο σχεδιάζει τώρα να έρθει σε επαφή και με άλλα κράτη των οποίων μεγάλος αριθμός υπηκόων κρατούνται σε ελληνικές φυλακές.