Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιτίθεται στην απελευθέρωση επτά καταδικασμένων για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι στις 21 Μαΐου το 1991.

Η κυβέρνηση άσκησε προσφυγή ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου κατά της απόφασης της κυβερνήτη του κρατιδίου Ταμίλ Ναντού να απελευθερώσει τα επτά αυτά άτομα. Η προσφυγή αναμένεται να εξεταστεί εντός της ημέρας.

Η απελευθέρωση αυτή «αντιβαίνει σε όλες τις αρχές μας της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός με ανακοίνωσή του. «Η δολοφονία του Ραντζίβ Γκάντι ήταν μια επίθεση εναντίον της ψυχής της Ινδίας. Καμιά κυβέρνηση ή κόμμα δεν πρέπει να είναι επιεικής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η κυβερνήτης του Ταμίλ Ναντού Τζ.Τζαγιαλαλίταα είχε ανακοινώσει την Τετάρτη την απελευθέρωση αυτή έως το Σαββατοκύριακο, μια απόφαση που ελήφθη την επομένη της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας να μετατρέψει τη θανατική ποινή τριών εκ των δολοφόνων σε ισόβια κάθειρξη λόγω της 11χρονης καθυστέρησης από τους διαδοχικούς προέδρους της χώρας να εξετάσουν το αίτημά τους για απονομή χάριτος.

Η κυβερνήτης είχε αποφασίσει επίσης να απελευθερώσει τέσσερα ακόμη πρόσωπα, μεταξύ τους μια γυναίκα Ταμίλ που σήμερα εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για συνέργεια στη δολοφονία αυτή.

Ο Γκάντι σκοτώθηκε από γυναίκα καμικάζι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Τρεις άνδρες μέλη της ανταρτικής οργάνωσης της Σρι Λάκνα, Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE), είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για δολοφονία, έχοντας κριθεί ένοχοι για συμμετοχή στη δολοφονία του Ρατζίβ Γκάντι.

Ο Γκάντι έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ινδίας μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα τον Οκτώβριο του 1984. Ήταν επικεφαλής της ινδικής κυβέρνησης επί πέντε χρόνια.