Την αποδοκιμασία του βρετανικού Τύπου αλλά και του παλαίμαχου άγγλου διαιτητή Γκρέιαμ Πολ αντιμετώπισε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι Μανουέλ Πελεγκρίνι για τις δηλώσεις του εναντίον του σουηδού διαιτητή Γιόνας Ερικσον, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο για την ήττα της ομάδας του από την Μπαρτσελόνα.

Υιοθετώντας την πολιτική του σημαντικότερου επικριτή του, του Ζοζέ Μουρίνιο, ο Χιλιανός κατηγόρησε τον Ερικσον για έλλειψη αμεροληψίας και συνέδεσε την απόφασή του να καταλογίσει πέναλτι στην ανατροπή του Μέσι από τον Ντεμικέλις με ένα παλιό «γραμμάτιο» που είχε με την Μπαρτσελόνα το οποίο ξόφλησε. Ο Πελεγκρίνι θυμήθηκε ότι ο Ερικσον δεν είχε καταλογίσει δύο πέναλτι υπέρ των Καταλανών στον προημιτελικό με τη Μίλαν το 2012, ενώ αμφισβήτησε τις ικανότητες των εκπροσώπων του σουηδικού ποδοσφαίρου να διευθύνουν τόσο σπουδαία παιχνίδια.

Ο δημοσιογράφος των «Τάιμς» Ματ Ντίκινσον πιστεύει ότι ο Πελεγκρίνι κατηγορεί τον Ερικσον για να κρύψει τα δικά του λάθη και η εφημερίδα «Τέλεγκραφ» συστήνει στον Χιλιανό να φτιάξει καλύτερα μια γέφυρα.

Την πιο σκληρή κριτική στον Πελεγκρίνι άσκησε ο βετεράνος ρέφερι Γκρέιαμ Πολ. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» ο 50χρονος Αγγλος γράφει για τον προπονητή της Σίτι ότι πρέπει να αντιμετωπίσει βαριά τιμωρία για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του Ερικσον. Θυμίζει στον «μηχανικό» ότι η Μπαρτσελόνα θα μπορούσε να κερδίσει εύκολα πέναλτι σε χέρι του Κλισί και να πετύχει περισσότερα γκολ αν δεν ακυρωνόταν ως οφσάιντ το τέρμα του Πικέ ο οποίος καλυπτόταν. «Αν ο Γιόνας Ερικσον ήθελε να βοηθήσει την Μπαρτσελόνα ή να εξιλεωθεί για λάθη παλαιότερων αγώνων των Καταλανών, τότε ο Σουηδός είχε πολλές ευκαιρίες να θάψει τη Σίτι πολύ νωρίτερα στο παιχνίδι». Ο Πολ δικαιώνει επίσης τις αποφάσεις του Ερικσον στη φάση του πέναλτι και της αποβολής του Ντεμικέλις.

Το τελευταίο καρφί στην κάσα της κριτικής στον Πελεγκρίνι έβαλε ο μέσος της Σίτι Γιάγια Τουρέ, δηλώνοντας ότι η ομάδα του δεν έχασε λόγω της διαιτησίας αλλά γιατί η Μπαρτσελόνα παραμένει η καλύτερη ομάδα στον κόσμο.

Αν η UEFA θεωρήσει απρεπείς και προσβλητικές τις δηλώσεις του Πελεγκρίνι για τον διαιτητή, τότε ο Χιλιανός κινδυνεύει με τιμωρία που μπορεί να είναι από ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο έως αποκλεισμός πέντε αγωνιστικών από τον πάγκο της Σίτι, όπως είχε συμβεί με τον Ζοζέ Μουρίνιο για παρόμοιο παράπτωμα πριν από δύο χρόνια. Οι δηλώσεις του Πελεγκρίνι δεν αιφνιδίασαν τους παίκτες της Μπάρτσα. «Είναι περίεργο που πάντα μιλάνε για τους διαιτητές όταν κερδίζει η Μπαρτσελόνα», σχολίασε ο Ντάνι Αλβες, ενώ ο Μέσι παρατήρησε ότι «πάντα γίνεται συζήτηση για τους διαιτητές. Πάντα κάτι έχουν να πουν».