H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιξε τον δρόμο. Από τη θητεία της ακόμη στο υπουργείο Οικογένειας είχε οργανώσει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης στο υπουργείο όταν δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένεια και τα εφτά παιδιά της κοντά στο Αννόβερο. Για τις ανάγκες αυτές διαμορφώθηκε ειδικό υπνοδωμάτιο με ντους και πρόσβαση στην κουζίνα. Στο μεταξύ άλλαξε δύο υπουργεία και τώρα διανυκτερεύει στο υπουργείο Αμυνας. Εδώ δεν υπάρχουν οι προηγούμενες ανέσεις, το δωμάτιο είναι μόλις 7,4 τ.μ., ένας διαμορφωμένος διάδρομος με ένα στενό κρεβάτι.

Το παράδειγμα της Φον ντερ Λάιεν έγινε σχολή και το ακολούθησαν άλλοι τρεις υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Η νέα ένοικος του υπουργείου Οικογένειας, Μανουέλα Σβέσιγκ (SPD), χρησιμοποιεί το «διαμέρισμα» που είχε αφήσει η προκάτοχός της.

Τους χώρους ιδιωτικής «απόσυρσης» που διαθέτουν όλα τα υπουργεία χρησιμοποιούν επίσης για τη διαμονή τους στο Βερολίνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας (SPD) από το Ζααρλούις και η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες (SPD) από το Βάιλερ του Κόμπλεντς της Δυτικής Γερμανίας. H χρήση των χώρων και η διανυκτέρευση στο υπουργείο δεν επιβαρύνεται με κάποιο κόστος. «Πιο φτηνά δεν γίνεται» έγραψε το «Σπίγκελ».

Η αντιπολίτευση στηλιτεύει την πρακτική αυτή των υπουργών. «Με τους παχυλούς μισθούς τους οι υπουργοί θα έπρεπε να είναι σε θέση να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο» είπε η βουλευτής του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε, η οποία είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής.

Αλλά δεν είναι μόνον το κακό στυλ των υπουργών που τσιγκουνεύονται το ενοίκιο ενός διαμερίσματος. Η διανυκτέρευση στο υπουργείο είναι και νομικά προβληματική, επισημαίνουν οι ειδήμονες. «Αν ο υπουργός κοιμάται αραιά και πού σε έναν πτυσσόμενο καναπέ, δεν υπάρχει αντίρρηση», λέει ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Ούλριχ Μπάτις, «αν όμως μένει σε ολόκληρο διαμέρισμα στο υπουργείο, τότε είναι άκρως προβληματικό».