Η ημέρα της ενθρόνισης του βασιλιά Φιλίππου του Βελγίου, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν καυτή. Στις 21 του μήνα, ημέρα της εθνικής εορτής των Βέλγων, το θερμόμετρο στις Βρυξέλλες είχε φτάσει στα ύψη με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της χώρας Ελιό ντι Ρούπο να εκμεταλλευθεί μια μικρή παύση κατά τη διάρκεια της τελετής για να πεταχτεί έως το σπίτι του και να αλλάξει πουκάμισο.

Μαζί του όμως ήταν και τα μέλη ενός τηλεοπτικού συνεργείου τα οποία επί μήνες τον ακολουθούσαν παντού για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του. Καθώς ο Ντι Ρούπο ξεντυνόταν, μία κάμερα τον απαθανάτισε τη στιγμή που έβγαζε το πουκάμισό του με γυρισμένη την πλάτη προς τον φακό και σχεδόν γυμνό από τη μέση και πάνω. Ηταν μια φευγαλέα λήψη διάρκειας ελάχιστων δευτερολέπτων η οποία όμως σκανδάλισε τους Βέλγους. Επειτα από την προβολή του ντοκιμαντέρ, πριν από μερικές ημέρες, η φλαμανδική εφημερίδα «Het Laatste Nieuws» κυκλοφόρησε έχοντας στο πρωτοσέλιδό της τον τίτλο «Κρατική υπόθεση», η δημοσιογράφος Εμανουέλ Πραέ έκανε λόγο για μια πράξη η οποία αποτελεί την «επιτομή της απρέπειας» ενώ ο φιλελεύθερος πολιτικός Αλέν Ντεστέξ έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι αισθάνεται ντροπή για τη χώρα του. «Σε ποια χώρα του κόσμου ένας επικεφαλής του κράτους ή ένας πρωθυπουργός θα έπεφτε τόσο χαμηλά ώστε να ευτελίσει το αξίωμά του; Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν ο Ομπάμα, ο Ολάντ, ο Ραχόι, η Μέρκελ ή ο Κάμερον ξεντύνονταν μπροστά στην κάμερα» δήλωσε ο Ντεστέξ.

Ο Ντι Ρούπο αρκέστηκε να απαντήσει μέσω του εκπροσώπου του το αυτονόητο: ότι αξιοποίησε μερικά ελεύθερα λεπτά που είχε στη διάθεσή του για να αλλάξει πουκάμισο κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ζεστής ημέρας.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σοσιαλιστής βέλγος πρωθυπουργός απασχολεί τα βελγικά και τα διεθνή ΜΜΕ. Διάσημος για το κόκκινο παπιγιόν του και για το γεγονός ότι έχει δηλώσει πολλές φορές δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, ο Ελιό ντι Ρούπο το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί στη βελγική επικαιρότητα και για έναν άλλο λόγο, πολύ πιο σημαντικό από τη γυμνή του πλάτη. Μετά την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο νόμου που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ευθανασία σε παιδιά, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον αρχιεπίσκοπο των Βρυξελλών Αντρέ-Ζοζέ Λεονάρντ. Σύμφωνα με τον Ντι Ρούπο, η υπερψήφιση του νόμου ανοίγει έναν νέο χώρο «περισσότερης ελευθερίας».