Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία» και τόνισε πως «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του, την Τετάρτη, με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Ομπάμα επισήμανε πως καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τη βία στο Κίεβο και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή.

Στο μεταξύ, αιφνιδιαστικά, το απόγευμα της Τετάρτης, μεδιάταγμα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας,ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπαυσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγόΒολοντίμιρ Ζαμάνα και τοναντικατέστησε μετον Γιούρι Ιλίιν.

Κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων που συνταράσσουν την Ουκρανία από τα τέλη Νοεμβρίου, ο στρατηγός Ζαμάνα,ο οποίος όπως φημολογείται στο Κίεβο, δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, είχε αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης.

Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Η αποπομπή Ζαμάνα, ανακοινώθηκε την ώρα που η επίσημη εξουσία λέγεται ότι έχει εξαπολύσει μία «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση, βάσει της οποίας οι στρατιώτες μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να «εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες έχουν τα δικαίωμα να «περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών» προσέθεσε ο ίδιος.

Επίσης τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει «παράνομες πράξεις», επιβεβαιώνοντας και στην πράξη την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.

Ενα ακόμα πρόβλημα όμως, προστέθηκε την Τετάρτη, στα πολλά με τα οποία είναι αντιμέτωπος ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς.

Η αποδέσμευση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία για την Ουκρανία, η δεύτερη δηλαδή δόση ενός πακέτου βοήθειας συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο, που θα δινόταν μέσω της αγοράς ουκρανικών ομολόγων από τη Μόσχα,θα καθυστερήσει μέχρι την Παρασκευή, «για τεχνικούς λόγους», ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Κίεβο.

Η πρώτη δόση, ύψους 3 δισ. δολαρίων, ποσό που σχεδιαζόταν να βοηθήσει την Ουκρανία να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της φέτος και να στηρίξει το νόμισμά της, είχε εκταμιευτεί στα τέλη Δεκεμβρίου.