Ο τέως τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «σήμερα είναι πιο κατάλληλες οι συνθήκες για λύση του Κυπριακού» και επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι πολιτική βούληση.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου υποστήριξε πως, αν οι συνομιλίες συνεχιστούν από το σημείο όπου είχαν καταλήξει ο ίδιος και ο κ. Χριστόφιας, τότε πολύ γρήγορα και εύκολα θα μπορεί να υπάρξει οριστική διευθέτηση.

«Εάν», είπε, «οι συνομιλίες αρχίσουν από το σημείο που τις αφήσαμε, το πιο δύσκολο σημείο θα είναι το περιουσιακό. Σε περίπτωση, όμως», σημείωσε, «που μια από τις δύο πλευρές αρνηθεί τα προσυμφωνημένα και θελήσει επαναδιαπραγμάτευση, τότε υπάρχουν καυτά θέματα όπως είναι η κυριαρχία και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, που μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα».

Όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ταλάτ είπε ότι «αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχουν και ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων στο θέμα αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ η λύση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Ταλάτ είπε πως σε συνθήκες ειρήνης στην Κύπρο το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ ορθολογιστικά.

Μικρή ομάδα μελών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου συγκεντρώθηκε έξω από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις διαμαρτυρόμενη για την παρουσία του κ. Ταλάτ στην Πάφο.