Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ «ανακωχή» με την αντιπολίτευση πριν από την άφιξη τριών κορυφαίων ευρωπαίων διπλωματών στο Κίεβο και ενώ η απειλή των δυτικών κυρώσεων επικρέμαται πάνω από το καθεστώς του, στον απόηχο της φονικής βίας που άφησε 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, φέρνοντας τη χώρα στην πόρτα του εμφυλίου πολέμου.

Η ουκρανική πρωτεύουσα θα είναι την Πέμπτη κεντρική σκηνή έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, με την ταυτόχρονη άφιξη των ηγετών της γερμανικής, της γαλλικής και της πολωνικής διπλωματίας, καθώς επίσης και τουαναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κιενώ με συνέπειες είχαν απειλήσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες δια στόματος του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, εάν συνεχίζονταν η βία,ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε «την εκεχειρία και την επανέναρξη των συνομιλιών για να σταματήσει η αιματοχυσία » μετά από μια συνάντηση με τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης.

«Οι συμμετέχοντες [στη συνάντηση] συμφώνησαν σε εκεχειρία και συνομιλίες προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης»ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση καταδεικνύει πως οι δυνάμεις καταστολής που πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης έφοδο στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, δεν θα κινηθούν εκ νέου για τη διάλυση της (καμένης) κατασκήνωσης των διαδηλωτών.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, κατά πληροφορίες της εφημερίδας Pravda, πως ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς συμφώνησε να μην υπάρξει επέμβαση κατά των διαδηλωτών.

«Η έφοδος στην Μαϊντάν [Πλατεία Ανεξαρτησίας] που σχεδίαζαν απόψε οι αρχές δεν θα πραγματοποιηθεί. Συμφωνήθηκε εκεχειρία. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο έτερος αντιπολιτευόμενος ηγέτης και πρώην υπουργός Οικονομίας Αρσένι Γιάτσενουκ.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράντ Φαμπιούς, ο οποίος μεταβαίνει στο Κίεβο όπου ταυτόχρονα θα φτάσουν ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ – Βάλτερ Στέινμαγερ και ο πολωνός συνάδελφός τους Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πριν από την αναχώρηση τους για τις Βρυξέλλες όπου θα μεταφέρουν τις θέσεις του ουκρανού προέδρου στους υπόλοιπους ευρωπαίους ομολόγους τους, σε μια έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Τη ρωσική πλευρά στις επαφές του Κιέβου θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν μέσω του οποίου η Μόσχα αναμένεται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πείσει την ουκρανική αντιπολίτευση να «συνεργαστεί με τις αρχές».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε προειδοποιήσει, νωρίτερα την Τετάρτη, το καθεστώς Γιανουκόβιτς να μην χρησιμοποιήσει το στρατό κατά των διαδηλωτών.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας.

«Σήμερα κινηθήκαμε να περιορίσουμε τις θεωρήσεις σε περίπου 20 ανώτερα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης και σε άλλα άτομα που θεωρούμε υπεύθυνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την πολιτική καταπίεση στην Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.