Ο γάλλος βιομήχανος Σερζ Ντασό, ο οποίος έχασε την περασμένη εβδομάδα την ασυλία του ως γερουσιαστής, τέθηκε σήμερα υπό κράτηση στο πλαίσιο υπόθεσης εξαγοράς ψήφων την εποχή που ήταν δήμαρχος.

Ο 88χρονος γερουσιαστής, ιδιοκτήτης της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro, ανακρίνεται στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.
Ο Ντασό είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε την περιουσία του για να εξασφαλίσει την εκλογή του στο Κορμπέιγ-Εσόν, ένα δήμο κοντά στο Παρίσι, κάτι το οποίο αρνείται.

Η Γερουσία είχε ανακοινώει στις 12 Φεβρουαρίου την άρση της ασυλίας αυτού του γερουσιαστή του αντιπολιτευόμενου δεξιού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να τεθεί υπό κράτηση.

«Έστω κι αν αυτή η άρση ασυλίας οδηγεί στο να τεθώ υπό κράτηση, είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτή τη δοκιμασία», ήταν η αντίδραση του Ντασό, ο όμιλος του οποίου κατασκευάζει τα αεροπλάνα για επιχειρηματίες Falcon και τα μαχητικά Mirage και Rafale.

«Θα μπορέσω να καταδείξω την πλήρη αθωότητά μου γι' αυτές τις δήθεν εξαγορές ψήφων, κατηγορίες πλήρως κατασκευασμένες από ορισμένους από τους πολιτικούς αντιπάλους μου», πρόσθεσε.

Οι δικαστές ενδιαφέρονται για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2008, το 2009 και το 2010 στο Κορμπέιγ-Εσόν. Τις ψηφοφορίες αυτές είχε κερδίσει ο Ντασό και στη συνέχεια ο Ζαν-Πιέρ Μπεστέ, που θεωρείται το "δεξί χέρι" του.

 Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει την εκλογή του 2008 θεωρώντας αποδεδειγμένο πως έγιναν χρηματικά δώρα σε ψηφοφόρους, χωρίς να αποφανθεί σχετικά με την έκτασή τους.

Κατηγορίες σε βάρος του Ζαν-Πιέρ Μπεστέ και δύο άλλων προσώπων έχουν ήδη απαγγελθεί στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι συνήγοροι του Ντασό είχαν δηλώσει πως ο πελάτης τους "ήταν από πολλά χρόνια δέκτης πιεστικών αιτημάτων για χορήγηση χρημάτων από διάφορα άτομα που είχαν πληροφορηθεί για τη γενναιοδωρία του". Είχε συμβεί "να προσφέρει οικονομική υποστήριξη, αλλά πάντα εκτός οποιουδήποτε εκλογικού πλαισίου", είχαν υποστηρίξει.

Ο Σερζ Ντασό γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1925, είναι μέλος μιας δυναστείας που εδώ και περισσότερο από 60 χρόνια έχει βάλει τη σφραγίδα της στη γαλλική πολιτική και οικονομική ζωή και τον "φλερτάρουν" όλες οι κυβερνήσεις, είτε της δεξιάς είτε της αριστεράς.

Οικοδόμησε την καριέρα του στα ίχνη του πατέρα του, του Μαρσέλ Μπλοχ-Ντασό, σπουδαίου αεροπόρου της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και εκδότη και πολιτικού, πρώην εκτοπισμένου και κυρίως ιδιοφυή μηχανικού ο οποίος κατασκεύασε τα αεροσκάφη Ouragan, Mystere IV και Mirage.

Μετά το θάνατό του, το 1986, ο Σερζ Ντασό ανέλαβε τα ηνία του ομίλου του πατέρα του. Πτυχιούχος μηχανικός της γαλλικής Πολυτεχνικής Σχολής, επιβλήθηκε ως βιομήχανος και έμπορος, διατρέχοντας τον πλανήτη για να πουλήσει τα μαχητικά αεροπλάνα του Mirage και Rafale. Οι προσπάθειες αυτές επέφεραν προβλήματα με τη βελγική δικαιοσύνη: το 1998 ο Σερζ Ντασό καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για δωροδοκία βέλγων σοσιαλιστών αξιωματούχων στο πλαίσιο μιας αγοράς για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών F-16 των βελγικών ενόπλων δυνάμεων.

Το περιοδικό Forbes κατατάσσει τον Σερζ Ντασό στην τέταρτη θέση του καταλόγου των πλουσιότερων ανθρώπων της Γαλλίας και στην 69η θέση των πλουσιότερων του κόσμου, με περιουσία που υπολογίζεται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από