Το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά, όπως και πριν, ακολουθεί την αρχή της μη εμπλοκής, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σχολιάζοντας την «ηχηρή» σιωπή της Μόσχας, ο Ντ. Πεσκόφ δήλωσε στη δικτυακή έκδοση slon.ru ότι «οπωσδήποτε θα ανακοινώσουμε την προσέγγισή μας, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα, η βασική αρχή έγκειται στο να μην υπάρξει επέμβαση στα διαδραματιζόμενα στο Κίεβο. Αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένως και το Κρεμλίνο ακολουθεί αυτή τη γραμμή».

Ερωτηθείς για τη φημολογούμενη είδηση ότι ο Πούτιν δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση του ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, επικαλούμενος ότι «είναι απασχολημένος», ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τυχόν τέτοιο περιστατικό.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρους προέβη σε διορθωτική παρέμβαση στις δηλώσεις του περί τηλεφωνικής συνομιλίας του Πούτιν, με τον ουκρανό ομόλογό του, Β. Γιανουκόβιτς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, που είχε δηλώσει άγνοια περί της φημολογούμενης χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, σημείωσε πριν από λίγο ότι αυτή έγινε, αλλά το περιεχόμενό της δεν είναι αυτό που φημολογείται.

Τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία «προκαλούνται από εξτρεμιστές και αποτελούν μια καλά οργανωμένη χαοτική κατάσταση από στρατιωτική άποψη» σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής της ρωσικής Κρατικής Δούμας για τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Λεονίντ Σλούτσκι.

Ο κ. Σλούτσκι δήλωσε εκ μέρους της Ρωσίας έτοιμος να παράσχει «κάθε απαραίτητη βοήθεια ζητήσει ο αδελφός λαός», εκφράζοντας τη λύπη του γιατί οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης ήδη δεν διατηρούν τον έλεγχο όλης της κατάστασης και «οι υπέρμετρες φιλοδοξίες τους και η απροθυμία τους να εξετάσουν τις συμβιβαστικές εκδοχές, που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, οδήγησαν σε νέες λεηλασίες, πυρκαγιές, τραυματίες και ήδη 25 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχος πληθυσμός, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι». Κατά την περιγραφή του κ. Σλούτσκι «όσα συμβαίνουν υποκινούνται από τη Δύση, που συνεχίζει να επιλύει τα γεωπολιτικά της θέματα και περιφρονεί την τύχη μιας ολόκληρης χώρας και των ανθρώπων της».

«Οι λεγόμενες διαμαρτυρίες έχουν ξεφύγει πέραν των επιτρεπτών κανόνων από την άποψη των δημοκρατικών ευρωπαϊκών αρχών και έχουν θέσει τη χώρα ενώπιον της διάσπασης» είπε ο Λ.Σλούτσκι, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί το γιουγκοσλαβικό σενάριο στην Ουκρανία, πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει η αιματοχυσία και να μην επιτραπεί έξωθεν επέμβαση».

«Οι λεηλασίες και οι πυροβολισμοί, που χαρακτηρίστηκαν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αγώνας της συντριπτικής πλειονότητας των Ουκρανών για το δημοκρατικό μέλλον της Ευρώπης, καθοδηγούνται από επαγγελματίες των οδομαχιών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Άνω Βουλής, Μιχαήλ Μάργκελοφ. Σύμφωνα με τον κ. Μάργκελοφ οι μαχητές αυτοί «εξαιρετικά επιδέξια και οργανωμένα» απέκρουαν τις επιθέσεις των σωμάτων ασφαλείας, συμπλήρωναν το οπλοστάσιό τους σε ασπίδες, κράνη και ρόπαλα και «μετέτρεπαν με συμπληρώματα τις βόμβες Μολότοφ σε ναπάλμ». Τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου αποδεικνύουν ότι «πίσω από τις εχθροπραξίες διακρίνεται μια ολοφάνερη οργάνωση» και η κατάσταση έφθασε στη χρήση πυροβόλων όπλων με νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Κατά τον αξιωματούχο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας «τέτοια πολεμικά ταλέντα είναι απίθανο ότι διαθέτουν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης Κλιτσκό και Γιατσενιούκ» και η οργανωμένη, που τις προωθεί αποκτά ισχύ στην επαρχία και τις δυτικές επαρχίες της Ουκρανίας, όπου όχι μόνο καταλαμβάνονται γραφεία, αλλά αφοπλίζονται αστυνομικά τμήματα και άνδρες των ειδικών δυνάμεων «Μπέρκουτ».

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του ο ρώσος γερουσιαστής είπε ότι «θα ήταν μεγάλη επιτυχία αν τερματιζόταν το «σκουπιδαριό» του δρόμου και ξεκινούσε υπεύθυνος πολιτικός διάλογος, αλλά και αυτό μπορεί να μην ενώσει την ουκρανική κοινωνία, που είναι διαιρεμένη – δεν θυμάμαι ούτε μία ουκρανική Βουλή, που να μην γρονθοκοπούνται μεταξύ τους οι βουλευτές».

Σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του ρωσικού Ινστιτούτου VTSIOM, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, σχεδόν τα 2/3 των Ρώσων πολιτών (63%) θεωρούν ότι οι διαδηλώσεις στην Ουκρανία θα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας, με το 24 % να φοβούνται αποσταθεροποίηση και διάλυση της Ουκρανίας και ακόμη περισσότερους (29 %) να προβλέπουν «ταραχώδη χρόνια».