Ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είχε προσφερθεί να γίνει ανεπίσημος σύμβουλος του Ρούπερτ Μέρντοκ στη διάρκεια του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιούσε ο όμιλος μέσων ενημέρωσης που του ανήκει.

Μάλιστα, φέρεται να είχε προτείνει στην εταιρεία του Μέρντοκ να εφαρμόσει τα βήματα που είχε ακολουθήσει και ο ίδιος για να αντιμετωπίσει το θυμό της κοινής γνώμης για τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως κατατέθηκε την Τετάρτη σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Η Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην επικεφαλής των βρετανικών εφημερίδων του Μέρντοκ, έστειλε ένα email στον γιο του Μέρντοκ, Τζέιμς, αναφέροντάς του λεπτομερώς τη συμβουλή που της είχε δώσει ο Μπλερ κατά τη διάρκεια ενός ωριαίου τηλεφωνήματος τον Ιούλιο του 2011, στην κορύφωση του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έκανε η εφημερίδα News of the World.

«(Ο Μπλερ) είναι διαθέσιμος σε εσένα, τον KRM και εμένα ως ανεπίσημος σύμβουλος, αλλά (αυτό) πρέπει να μείνει μεταξύ μας», αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα της Μπρουκς προς τον Τζέιμς Μέρντοκ, ο οποίος την εποχή εκείνη διηύθυνε τις επιχειρήσεις του ομίλου News Corp. στη Βρετανία.

«Ο κ. Μπλερ απλά έδωσε άτυπες συμβουλές από το τηλέφωνο» σχολίασε το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού.

Ο Μπλερ πρότεινε επίσης να σχηματίσουν μια ανεξάρτητη μονάδα με εξωτερικούς δικηγόρους για να ερευνήσουν την Μπρουκς και άλλους προτού συντάξουν μια έκθεση «στο στυλ της έκθεσης Χάτον» – αναφορά στην έρευνα ενός δικαστή η οποία απάλλαξε την κυβέρνηση του Μπλερ από την κατηγορία ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη με τους λόγους που είχε προβάλει για την εισβολή του 2003 στο Ιράκ.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα δείχνει πόσο στενές σχέσεις είχαν η Μπρουκς και ο Ρούπερτ Μέρντοκ με τη βρετανική ελίτ, μια σχέση που οι επικριτές λένε πως του επέτρεπε να χρησιμοποιεί τις ισχυρές βρετανικές εφημερίδες του για να επηρεάζει πολιτικούς προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων του.

Στο email η Μπρουκς λέει πως ο Μπλερ πρότεινε στην εταιρεία να διορίσει μια εσωτερική ομάδα που να περιλαμβάνει «έναν σπουδαίο και ωραίο τύπο» και «ελεγκτές των γεγονότων».

«Βάλε τους να ερευνήσουν εμένα και άλλους και να εκδώσουν μια έκθεση στο στυλ της έκθεσης Χάτον», έγραψε η Μπρουκς. «Δημοσίευσε το πρώτο μέρος της έκθεσης την ίδια στιγμή που η αστυνομία θα κλείνει την έρευνα και θα σε αθωώνει και αποδέξου ελλείψεις και νέες λύσεις και διαδικασίες. Θα περάσει. Κουράγιο».

Το περιεχόμενο του email αναγνώστηκε στο κακουργιοδικείο όπου η Μπρουκς και έξι άλλα πρόσωπα δικάζονται για τις υποκλοπές και άλλα αδικήματα τα οποία εκείνη αρνείται. Η Μπρουκς παραιτήθηκε από τη θέση της λίγες ημέρες μετά την αποστολή του email.