Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι το ΚΚΕ, και με πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», και στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, είχε επισημάνει πως υπήρχε μεγάλο πρόβλημα και με τις χρηματοδοτήσεις και με το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ, ΙΜΙ.

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αντίστοιχα αρχικά έχει μεγάλη ισραηλινή εταιρία, πολεμική βιομηχανία όπλων, η οποία ασχολείται και ασχολιόταν όλο εκείνο το διάστημα, με τις βόμβες διασποράς και με τις αποναρκοθετήσεις. Έριχνε τις βόμβες διασποράς και μετά… αναφέραμε τότε» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει παραπέρα έρευνα και γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά άσχετα απ’ αυτό οι ευθύνες της τότε ελληνικής κυβέρνησης, του υπουργείου Εξωτερικών είναι τεράστιες. Δεν ελέγχθηκαν που πήγαιναν αυτά τα κονδύλια» πρόσθεσε σε συνέχεια της απάντησής του.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης ότι «πολιτικές ευθύνες σίγουρα έχει ο κ. Παπανδρέου όπως και η τότε κυβέρνηση συνολικά – όχι προσωπικά ο ίδιος – και νομίζω ότι θα πρέπει να διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες. Διότι ο κ. Ρόντος θεωρείται από τα πρωτοπαλίκαρα τότε».

Ερωτηθείς, αν ο φάκελος αυτός πρέπει να πάει στην Βουλή είπε «νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, όπως γίνεται και ποινικά με τα δικαστήρια που κάνουν τώρα τους ελέγχους για τα πρόσωπα αυτά κι αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Παπανδρέου, θα πρέπει παραπέρα να ελεγχθούν».

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Παπανδρέου «ότι είναι αδιανόητο να του αποδίδονται ευθύνες και ότι επί των ημερών του οι ΜΚΟ λειτούργησαν με μεγαλύτερη διαφάνεια», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «μπορεί να μην έχει γνώση, αλλά ο κ. Ρόντος ήταν από τους στενούς συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών και προσωπικά του κ. Παπανδρέου και βέβαια δεν σταμάτησε να δραστηριοποιείται σε αντίστοιχες δραστηριότητες ο κ. Ρόντος, μάλιστα τώρα είναι εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής».

«Στον δεύτερο γύρο ψηφίζουμε άκυρο ή λευκό»

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης πολιτικού μετώπου στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως συνέβαινε στην δεκαετία του ΄80, και λαμβάνοντας υπόψη το ρηθέν του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει υποψήφιο του ΚΚΕ, όπου δεν υπάρχει δικός του υποψήφιος, είπε ότι «αυτή η ιστορία έχει τελειώσει εδώ και 30 χρόνια, καθώς έχουν αλλάξει άρδην οι συνθήκες και η αυτοδιοίκηση των πολύ παλιών δεκαετιών, τώρα πλέον είναι στην ουσία κρατική διοίκηση».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η μάχη δίνεται στον πρώτο γύρο, επισήμανε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα αλλοιώνει την λαϊκή θέληση, και τόνισε ότι η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, για το ΚΚΕ, «βεβαίως κυρίως στον πρώτο γύρο πρέπει να εξαντληθεί και εδώ ο λαός να επιλέξει, να υπερψηφίσει λέμε εμείς τους συνδυασμούς του ΚΚΕ, της Λαϊκής Συσπείρωσης στα ψηφοδέλτια, από τον πρώτο γύρο.

»Εκεί να ισχυροποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο».

Ερωτηθείς τι θα κάνει το ΚΚΕ στον β’ γύρο είπε «θα κάνουμε ότι κάνουμε και στον πρώτο γύρο: Θα ψηφίσουμε τους υποψηφίους του ΚΚΕ», ενώ στην διευκρινιστική ερώτηση, «πως θα γίνει αυτό αν δεν υπάρχουν», ο κ. Κουτσούμπας απάντησε «υπάρχει πολιτική επιλογή, με άκυρο, με λευκό, με οποιονδήποτε τρόπο. Θα το δούμε συγκεκριμένα τότε. Έτσι πάντα κάναμε. Και έτσι κάνουν όλα τα κόμματα.»