Τον γρίφο που έχει δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες φορολογικές αλλαγές των τελευταίων μηνών προσπαθεί να λύσει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το φορολογικό πλαίσιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή καθηλώνει την κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου.

Με στόχο ένα νέο φορολογικό μείγμα ο Αντώνης Σαμαράς έχει ανάψει πράσινο φως για μια σειρά βελτιωτικών κινήσεων και φοροελαφρύνσεων, ενώ χθες –με αφορμή τη φορολόγηση του επιδόματος επικινδυνότητας για τους ενστόλους –κατέστησε σαφές ότι πλέον ελέγχει προσωπικά τις αστοχίες και παρακολουθεί τις αλλαγές που κρίνεται επιβεβλημένο να υπάρξουν στη φορολογική συνταγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται ολόκληρη η φορολογική ατζέντα, με εντολή «να εντοπιστούν αδικίες και να κλείσουν εστίες υπερφορολόγησης» που, χωρίς να προσφέρουν ιδιαίτερα δημοσιονομικά οφέλη, προκαλούν βαθύ πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης. Το ζήτημα αυτό χειρίζεται για το πρωθυπουργικό επιτελείο ο εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά, βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε ανοιχτή γραμμή με τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προωθώντας τις εντολές για αναπροσαρμογές.

Στην πραγματικότητα, όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αποφασίσει ότι είναι αναγκαία η επανεξέταση πολλών πτυχών της φορολογικής πολιτικής, όχι μόνο για λόγους πολιτικού κόστους, το οποίο καταγράφεται βαρύ για την κυβέρνηση, αλλά και επειδή αρκετές από τις ρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί κρίνονται ως αναποτελεσματικές ή οδηγούν σε στρεβλώσεις –τις οποίες η κυβέρνηση θα ήταν αναγκασμένη, αργά ή γρήγορα, να διορθώσει.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η εκτόξευση του πρωτογενούς πλεονάσματος λύνει τα χέρια της κυβέρνησης και της επιτρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, ανεξάρτητα από την απώλεια εσόδων που μπορεί να τις συνοδεύει.

Στη βάση αυτήν ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες εντολή στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αμυνας να μην εφαρμοστούν αλλαγές στη φορολόγηση του λεγόμενου επιδόματος υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους. Κατόπιν αυτού, με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή το επίδομα που χορηγείται στις μάχιμες μονάδες του Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας (πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, ναρκαλιευτές, αλεξιπτωτιστές, άνδρες των ΕΚΑΜ και της ομάδας ΔΙΑΣ, πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ κ.λπ.), δεν θα φορολογείται στο σύνολό του, αλλά σε ποσοστό 35%, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Οπως διευκρινίστηκε δε, με την ψήφιση της νομοθετικής αλλαγής θα επιστραφούν και οι τυχόν παρακρατήσεις φόρου που έχουν ήδη γίνει σε όσους λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Η φοροελάφρυνση για τους δικαιούχους του επιδόματος επικινδυνότητας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρεμβάσεων που προωθεί το Μέγαρο Μάξιμου ώστε να αμβλύνει και την εικόνα της υπερφορολόγησης που δημιούργησαν κυρίως οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για την ακίνητη περιουσία και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση επανεξετάζεται το ύψος των προστίμων για φοροοφειλέτες και ο φόρος υπεραξίας που έχει μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων, προωθείται η αύξηση του ακατάσχετου ορίου (σε μισθούς, συντάξεις και τραπεζικές καταθέσεις) για χρέη προς το Δημόσιο, επανασχεδιάζεται ο κατάλογος για τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων. Παράλληλα φαίνεται να μπαίνει στο ψυγείο και το σχέδιο για τήρηση βιβλίων από την πλειονότητα των αγροτών μετά και την επιστολή 34 βουλευτών της ΝΔ που ζητούν φορολογική ελάφρυνση στα αγροτικά εισοδήματα. Με ορίζοντα έως το 2016, εξάλλου, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς, η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή και ένα σχέδιο σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, επιχειρηματικά κέρδη κ.ά.).

Γεύμα στήριξης στον Βασίλη Μιχαλολιάκο

Με μια βόλτα στο κέντρο του Πειραιά, στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου, κι ένα γεύμα για δύο σε ιστορικό ουζερί στο Πασαλιμάνι, ο Αντώνης Σαμαράς επισφράγισε χθες το μεσημέρι τη νέα υποψηφιότητα του νυν δημάρχου της πόλης, με γαλάζια στήριξη. Με την κίνησή του ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να ξεδιαλύνει το τοπίο για τον Πειραιά και να περιορίσει το ρήγμα που προκαλεί η αποσκίρτηση από τον συνδυασμό Μιχαλολιάκου του αντιδημάρχου Γιάννη Μελά. Στην κεντρική φωτογραφία αριστερά, στιγμιότυπο από το ουζερί.

Ο κ. Σαμαράς ακούει με πλατύ χαμόγελο τις φιλοφρονήσεις του κ. Μιχαλολιάκου, παρουσία και των δημοσιογράφων. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συζήτησή των δύο ανδρών κατά τη διάρκεια ου γεύματος (ένθετη φωτογραφία-από την ηλεκτρονική εφημερίδα Piraeus Press). «Πέρα και πάνω από κόμματα, ο Βασίλης κατόρθωσε μέσα σε μια θητεία να αλλάξει τον Πειραιά. Και βέβαια, κανένας δεν αλλάζει έναν πετυχημένο δήμαρχο – πρότυπο» ήταν το πρωθυπουργικό σήμα για τη νέα υποψηφιότητα του κ. Μιχαλολιάκου.

Το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας

Με πρωθυπουργική παρέμβαση το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας για τους ενστόλους δεν θα φορολογείται στο σύνολό του, αλλά σε ποσοστό 35%, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ θα επιστραφούν καιοι τυχόν παρακρατήσεις φόρου που έχουν ήδη γίνει