Μαύρες τρύπες στη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων διαπιστώνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργεί. Περισσότερες από 600 οργανώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο φορολογικών ελέγχων, ενώ στα χέρια των οικονομικών επιθεωρητών έχει στείλει ήδη υποθέσεις ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίστηκαν μεγαλύτερα ποσά.

«Είναι δύσκολο να ανακτηθούν τα ποσά που δόθηκαν παρατύπως σε ΜΚΟ», υπογραμμίζει πάντως στα «ΝΕΑ» ο γενικός επιθεωρητής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου οι φορείς αυτοί δεν έχουν ξεκάθαρη νομική υπόσταση ή δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατούν απαρεγκλίτως βιβλία. «Δεν βρίσκεις άκρη» αναφέρει.

Για τον λόγο αυτόν, με παρέμβαση του Μαξίμου προωθήθηκε η σύσταση επιτροπής για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα θεσπίζει ενιαία κριτήρια για τη λειτουργία και τον έλεγχο των ΜΚΟ. Βάσει της απόφασης αυτής πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά.

Χαρακτηριστικά είναι, ωστόσο, τα παραδείγματα στα οποία αναφέρεται ο κ. Ρακιντζής από τους μέχρι σήμερα ελέγχους. Στη σύνδεση της θρησκευτικής με την περιβαλλοντική συνείδηση στόχευε η ΜΚΟ Ο Κύκλος της Πάτμου, η οποία είναι μία από τις μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν τον γενικό επιθεωρητή και ήδη βρίσκεται στη δικαιοδοσία των ανακριτικών Αρχών. Ανάλογη περίπτωση περιγράφει ο κ. Ρακιντζής και με ΜΚΟ στα Ιωάννινα, που ερευνάται για χρηματοδότηση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ με σκοπό μεταξύ άλλων τη δημιουργία λυρικής σκηνής.

«Δεν υπάρχει καμία επίβλεψη αν πραγματικά τα λεφτά διατίθενται για τους σκοπούς που αναφέρουν οι ΜΚΟ», επισημαίνει ο κ. Ρακιντζής, προσθέτοντας: «Ούτε υπάρχει κάποιος έλεγχος κατά πόσο οι οργανώσεις αποδίδουν οποιονδήποτε λογαριασμό στις αρμόδιες Αρχές». Ενδεικτικό είναι ότι, όπως προέκυψε από την έρευνα του γενικού επιθεωρητή και αναφέρει και η έκθεση για το 2012 της ανεξάρτητης Αρχής, «τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια δεν είχαν διενεργηθεί παρά μόνο λίγοι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι στις ΜΚΟ».

Σύμφωνα με τα ευρήματα του γενικού επιθεωρητή για το 2012, απεστάλησαν στις ΔΟΥ καταστάσεις με ΜΚΟ για τη διασταύρωση στοιχείων. «Από τους ελέγχους που μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί από τις ΔΟΥ προκύπτει ότι οι περισσότερες ΜΚΟ δεν έχουν υποβάλει από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις δηλώσεις, όπως φορολογίας εισοδήματος, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ΦΠΑ κ.λπ.» αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Για παράδειγμα, στη ΔΟΥ Σάμου έπειτα από φορολογικό έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2001 έως και 2012 εντοπίστηκε ΜΚΟ εις βάρος της οποίας καταλογίστηκε φόρος εισοδήματος 102.425,59 ευρώ καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ύψους 124.756,03 ευρώ. Σε ανάλογη περίπτωση ΜΚΟ, η ΔΟΥ Ζ’ Θεσσαλονίκης βεβαίωσε έπειτα από έλεγχο πρόστιμα ύψους 217.942,62 ευρώ.

Δεν είναι εξάλλου οι μόνες περιπτώσεις που περιγράφονται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή, καθώς έπειτα από τακτικό φορολογικό έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2002 έως 2010 εκδόθηκαν από τη ΔΟΥ Σύρου καταλογιστικές πράξεις πάνω από 35.000 ευρώ, ενώ η ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου καταλόγισε πάνω από 75.000 ευρώ σε φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, πάντα σε ΜΚΟ.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ. «Υπάρχουν όμως και ΜΚΟ που κάνουν εξαιρετική δουλειά», σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Ρακιντζής, προκειμένου να μη στοχοποιηθεί το σύνολο των φορέων αυτών. Με αφορμή εξάλλου το πρόσφατο σκάνδαλο με τη ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, που ελάμβανε χρηματοδότηση μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζει πως δεν πραγματοποιεί ελέγχους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επικριτικός εμφανίζεται πάντως και για τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης ο γενικός επιθεωρητής. «Η σύστασή τους αποτυπώνει έλλειμμα στη λειτουργία του κράτους. Ανταποκρίνονται σε υπηρεσίες που δεν μπορεί να καλύψει» υπογραμμίζει ο κ. Ρακιντζής.