Ανθρωποι που γνώριζαν τον Τζεβελέκο υποστηρίζουν ότι οι σχέσεις του με την πρώην Γιουγκοσλαβία ξεκινούν πολύ πριν από την ανάθεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης από το υπουργείο Εξωτερικών στην ΙΜΙ. Γι’ αυτές του τις σχέσεις, άλλωστε, μιλούσε συχνά και στο ευρύ κοινωνικό του περιβάλλον στη Ρόδο, τόπο καταγωγής της πεθεράς του. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η σύζυγός του Μαρία Μακρυνιώτη – και συγκατηγορούμενη στην υπόθεση της απάτης – αγόρασε ένα οικόπεδο στην περιοχή του Φιλέρημου, όπου στη συνέχεια ανεγέρθηκε η πολυτελής βίλα του ζευγαριού. Ηταν την ίδια περίοδο που έρρεαν οι χρηματοδοτήσεις. Το σπίτι – που αποτιμήθηκε στις 800.000 ευρώ και δεσμεύθηκε – είχε υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, ο Τζεβελέκος τότε κυκλοφορούσε και οπλοφορούσε, ενώ συνοδευόταν από σωματοφύλακες. Σήμερα, στο σπίτι έχει απομείνει το φυλάκιο για τον φρουρό της εισόδου του.

Ο Τζεβελέκος δήλωνε δημοσιογράφος. Μάλιστα, ακόμη και τώρα, διαθέτει γραφείο στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, στη Βουλή, ως διαπιστευμένος συντάκτης περιοδικού. Πάντως, είχε τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να εμφανισθεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, όμως, η εικόνα του στη Ρόδο άλλαξε: αγόρασε ή κατ’ άλλους νοίκιασε κτήματα, καλλιεργούσε βιολογικά προϊόντα και τα πωλούσε σε πάγκο που έστηνε ο ίδιος σε λαϊκή αγορά της Ρόδου. Αυτές οι πληροφορίες έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα του ανθρώπου που πλήρωνε έως πέρυσι το καλοκαίρι 5.000 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο για μια μεζονέτα στα Βριλήσσια. Τον περασμένο Αύγουστο και ενώ η έρευνα για τη ΜΚΟ κορυφωνόταν, η ΙΜΙ έκλεισε και τυπικά, ενώ η οικογένεια Τζεβελέκου μετακόμισε στην Κύπρο. Οπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Τζεβελέκου, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, η Κύπρος ήταν ενδιάμεσος σταθμός πριν φύγουν για την Αμερική.