Σε τακτικούς ελέγχους της νομιμότητας της κυκλοφορίας των ημεδαπών και αλλοδαπών λεωφορείων των μεταφορικών επιχειρήσεων που εκτελούν διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές, προχωρεί το υπουργείο Μεταφορών.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος καθορίζονται οι επιβαλλόμενες κυρώσεις που θα φθάνουν έως και τις 3.000 ευρώ πρόστιμο, εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας επιβατικών μεταφορών από ημεδαπά και αλλοδαπά λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές.

Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 366/Β/17.2.2014 εξειδικεύονται ανά συγκεκριμένη παράβαση τα διοικητικά πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογικότητα τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης των παραβάσεων, οι οποίες επισύρουν την ποινή του διοικητικού προστίμου, μέτρο για την εξασφάλιση της καταβολής του, αποτελεί η επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια κυκλοφορίας και κρατικές πινακίδες) του οχήματος.

Η καταλογιστική πράξη επιβολής του προστίμου επέχει θέση κυκλοφορίας του οχήματος για χρονικό διάστημα επτά ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου απαγορεύεται η έξοδος του οχήματος από τη χώρα.

Τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος επιστρέφονται στο νόμιμο κάτοχό τους από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές, αφού εξοφληθεί το πρόστιμο.

Μεταξύ άλλων, πρόστιμο 3.000 ευρώ θα επιβάλλεται σε παραβάσεις όπως είναι η μεταφορά επιβατών σε διεθνή τακτική λεωφορειακή γραμμή δίχως άδεια και η μεταβίβαση ή εκχώρηση της άδειας διεθνούς τακτικής λεωφορειακής γραμμής.

Επιπλέον, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ και διοικητική κύρωση αναστολής για ένα μήνα, στις περιπτώσεις παράβασης όλων των σχετικών αδειών για διεθνείς τακτικές λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών ή μη μελών της Ε.Ε. που έχουν χορηγηθεί στη μεταφορική επιχείρηση.

Επίσης, πρόστιμο 800 ευρώ θα επιβάλλεται για τη μη τήρηση της εγκεκριμένης διαδρομής, των προϋποθέσεων στην αφετηρία και στα σημεία επιβίβασης – αποβίβασης επιβατών, του ωραρίου και του κομίστρου