Την ίδια ώρα που τα εισοδήματα των Eλλήνων ακολουθούν πτωτική πορεία λόγω των μειώσεων σε μισθούς και σε συντάξεις αλλά και της αύξησης της φορολογίας οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα δεν ακολουθούν ανάλογη πορεία εξακολουθώντας σε κάποιες περιπτώσεις να κινούνται ανοδικά .

Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση Εξέλιξης των τιμών για το 2013 παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας.

Όπως είπε παρά την αποκλιμάκωση των τιμών σε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, η αποκλιμάκωση αυτή δεν έχει ακολουθήσει με ανάλογο τρόπο την καθοδική πορεία των εισοδημάτων με αποτέλεσμα η αίσθηση της ακρίβειας να παραμένει για τους έλληνες καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεση είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα είναι 10η ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ωστόσο βρίσκεται στη 14η θέση από άποψη αγοραστικής δύναμης, με αποτέλεσμα η αίσθηση της ακρίβειας για τους καταναλωτές να είναι εντονότερη από ότι σε άλλους ευρωπαίους.

Μάλιστα σε ότι αφορά στα είδη διατροφής η Ελλάδα βρίσκεται στην 12 θέση στο σύνολο των 28.

«Δεν είπαμε ποτέ ότι έχουμε εξαλείψει την ακρίβεια. Άλλωστε η ακρίβεια δεν μπορεί να χτυπηθεί σε μια ημέρα», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας ότι μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην αγορά έχουν αποτελέσματα ως προς την πορεία των τιμών ωστόσο η ψαλίδα ανάμεσα στις μειώσεις των μισθών και της πτώσης των τιμών δεν έχει ακόμα κλείσει.

Σημείωσε, πάντως, ότι οι παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργείο θα συνεχιστούν με στόχο την μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που περιλαμβάνει η έκθεση, τιμές έχουν υποχωρήσει στις περισσότερες κατηγορίες, ωστόσο κινούνται σταθερά ανοδικά στο γάλα, το τυρί, τα αυγά, το κρέας κ.α, και αυτό εξαιτίας της ανελαστικής ζήτησης των τροφίμων, της κάμψης της ελληνικής παραγωγής (αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία) και παράλληλα της αύξησης του συνολικού κόστους (με εξαίρεση το κόστος εργασίας ) αλλά και στην πορεία των διεθνών τιμών.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως λόγω φορολογίας, ενώ στην υγεία λόγω της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΠΥ και στη στέγαση λόγω του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ένα επιπλέον στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας καταγράφεται ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές στα τρόφιμα (αυξήθηκε από 9% στο 13%) την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Μάλτα ο αντίστοιχος συντελεστής είναι μηδενικός, στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι στο 4%, στην Ιρλανδία στο 4,8%, στην Κύπρο στο 5%, στη Γαλλία στο 5,5%, στην Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία είναι στο 6% και στη Γερμανία στο 7%.